Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Οριακές μεταβολές αποδόσεων – Με το βλέμμα σε ΕΚΤ και πληθωρισμό

Ομόλογα: Οριακές μεταβολές αποδόσεων – Με το βλέμμα σε ΕΚΤ και πληθωρισμό

Σταθεροποιητικές τάσεις επικράτησαν σε γενικές γραμμές στην αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, με τις αποδόσεις ωστόσο να παραμένουν υψηλότερα από τα χαμηλά πολλών μηνών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν νέα ώθηση από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα οπότε και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.  

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας και ο Γάλλος συνάδελφός του Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσαν ότι είναι πιθανή νέα μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου. 

Το μήνυμα αυτό εναρμονίζεται πλήρως με τις προβλέψεις άνω του 95% οικονομολόγων στο τελευταίο poll του Reuters ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα μείωση των 25 μονάδων βάσης. 

H απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο 2,25%. Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων αμερικανικών και γερμανικών ενισχύθηκαν ελαφρώς, αφότου η διοικητής της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας του Ντάλας Λόρι Λόγκαν είπε ότι θα ήθελε να δει ένα βραδύτερο ρυθμό μείωσης των επιτοκιακών μειώσεων, μετά την αντίστοιχη μείωση των 50 μονάδων βάσης του Σεπτεμβρίου. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε οριακά στο 2,25%, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. 

Η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί 0,2% το 2024, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, οδεύοντας σε ύφεση για δεύτερη διαδοχική χρονιά. 

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε επίσης οριακά στο 3,02%, ελαφρώς χαμηλότερα από το υψηλό μηνός της Τρίτης, του 3,04%. Η προσοχή όλων είναι στραμμένη στην πρόταση του προϋπολογισμού που θα παρουσιάσει αύριο η γαλλική κυβέρνηση και πιθανόν να περιλαμβάνει φορολογικές αυξήσεις και μείωση δημοσίων δαπανών κατά 60 δισ.ευρώ, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα. 

Στην ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σχεδόν σταθερή στο 3,21%, ενώ στην πενταετία ενισχύθηκε ελαφρώς στο 2,55%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News