Business & Finance Τετάρτη 9/10/2024, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τον FTSE

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προσπάθεια αντίδρασης μετά τον FTSE

Οριακές διακυμάνσεις καταγράφονται στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω μεικτών προσήμων των ευρωπαϊκών αγορών.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.427,97 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,05% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 17 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,37%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,27%. Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί μόλις κατά 0,09% με βαρίδι την Alpha Bank, αλλά και την τράπεζα Κύπρου που σημειώνει βουτιά 7%. Όπως έγινε γνωστο, η CarVal πούλησε μετοχές που αντιστοιχούν στο 3% της Τράπεζας Κύπρου, στην τιμή των 4,2 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, Jumbo και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, της Elvahalcor και της Alpha Bank.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης FTSE Russell που δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2024, μετά το κλείσιμο της αγοράς των ΗΠΑ, σχετικά με την κατάταξη των χρηματιστηριακών αγορών, το Χρηματιστήριο Αθηνών περιλαμβάνεται σε λίστα παρακολούθησης (watchlist) για την επάνοδό του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Σημειώνεται ότι ο οίκος FTSE Russell είναι ο δεύτερος οίκος αξιολόγησης, μετά τον S&P DJI, που θέτει το Χρηματιστήριο Αθηνών σε watchlist για επικείμενη μετάταξη στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Σε διεθνές επίπεδο, η κατάσταση δείχνει να εξομαλύνεται στη Wall Street μετά τη χθεσινή ανάκαμψη, ενώ οι ευρωαγορές συνεχίζουν να κλυδωνίζονται από την απογοήτευση για τα μέτρα τόνωσης της κινεζικής οικονομίας.

Όπως επισηµαίνει στην «Καθημερινή» ο ∆ηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος ∆ιοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, το κύµα ρευστοποιήσεων λόγω της Μέσης Ανατολής οδήγησε σε υποχώρηση του Γενικού ∆είκτη προς την περιοχή των 1.400 µονάδων, όπου προς το παρόν επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρές στηρίξεις έπειτα από πέντε συνεχόµενες πτωτικές συνεδριάσεις και το σενάριο της ελεγχόµενης κίνησης µεταξύ των 1.400 και των 1.450 µονάδων να είναι βραχυπρόθεσµα το πιθανότερο.

Είναι ωστόσο φανερό ότι η αβεβαιότητα έχει εκτοξευθεί και συνιστά αισιόδοξο σενάριο η µη δροµολόγηση αρνητικών εξελίξεων µε τη µορφή αναζωπύρωσης του πληθωρισµού, τονίζει ο αναλυτής, στον βαθµό που η τιµή του πετρελαίου ξεπεράσει τα 80 δολάρια/βαρέλι σαν αποτέλεσµα αναταράξεων που οδηγήσουν σε προβλήµατα τον οµαλό εφοδιασµό.

Από την άλλη πλευρά, ουδείς επιθυµεί τη γενικευµένη ανάφλεξη στη Μ. Ανατολή και ιδιαίτερα η Κίνα και η Ευρώπη, που πλήττονται από τη λιγότερη παγκοσµιοποίηση, µε τον ρόλο ωστόσο των ΗΠΑ να είναι κοµβικής σηµασίας, καθώς έχει ήδη επιδείξει διαθέσεις προς τον αποµονωτισµό. Με το σκηνικό αυτό, ο βαθµός αποστροφής προς τους επενδυτικούς κινδύνους θα συνεχίσει να διαµορφώνει επί το συντηρητικότερο τις επενδυτικές στρατηγικές των περισσότερων διαχειριστών των ισχυρών επενδυτικών φορέων του πλανήτη, εκτιµά ο κ. Τζάνας.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ. Κοντόπουλος: Η ένταξη στο watchlist του FTSE επιβεβαιώνει την πρόοδο του ΧΑ

FTSE: Το πρώτο βήμα για ένταξη του ΧΑ στις ανεπτυγμένες αγορές

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές με φόντο την Κίνα

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News