Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μεικτή εικόνα στις αποδόσεις του ευρώ – Άνοδος στην ευρωπεριφέρεια

Ομόλογα: Μεικτή εικόνα στις αποδόσεις του ευρώ – Άνοδος στην ευρωπεριφέρεια

Μεικτή εικόνα παρουσίασε η αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μετά από τέσσερις ημέρες ανοδικής κίνησης των αποδόσεων μετά τις ρευστοποίησης στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους στον απόηχο των ιδιαίτερα ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε 1,5 μονάδα βάσης, αφού ξεπέρασε το φράγμα του 4% για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο μηνών, καθώς οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ δεν θα προχωρήσει σε άλλη μεγάλη επιτοκιακή μείωση των 50 μονάδων βάσης. 

«Δεν πιστεύουμε ότι οι ρευστοποιήσεις θα ωθήσουν την απόδοση του γερμανικού 10ετούς πάνω από το 2,25%», αναφέρει ο Τζέιμι Σιάρλ, στρατηγικός αναλυτής της Citi. 

H απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε στο 2,25% κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, αφού νωρίτερα είχε φθάσει έως το 2,26%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο Σιάρλ προβλέπει ότι η απόδοση του γερμανικού 10ετούς θα περιοριστεί στο 1,85% στο πρώτο τρίμηνο του 2025. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,23%. 

Οι φόβοι για κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή σε συνδυασμό με την αποτυχία του Πεκίνου να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης απογοήτευσαν τις χρηματιστηριακές αγορές και επανέφεραν την όρεξη των επενδυτών για ασφαλές ενεργητικό. 

Την ίδια στιγμή, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 77 μονάδες βάσης, αφού ξεπέρασε τις 85 στη διάρκεια των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία φέτος το καλοκαίρι. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε ελαφρώς στο 3,57% με το spread έναντι των γερμανικών στις 132 μονάδες βάσης. 

Αύξηση αποδόσεων σημειώθηκε και στην ελληνική αγορά, στη 10ετία έφθασε στο 3,22% με το spread στις 99 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,44%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 66 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News