Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υπό τη «σκιά» της Κίνας ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Υπό τη «σκιά» της Κίνας ο STOXX 600

Πτωτικά κινήθηκαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η απουσία νέων λεπτομερειών για τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της Κίνας πυροδότησε ρευστοποιήσεις σε τομείς που συνδέονται άμεσα με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανητη, όπως ο κλάδος εξόρυξης μετάλλων και πολυτελών ειδών.  

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε 1% αγγίζοντας χαμηλό δύο εβδομάδων, προτού περιορίσει τις απώλειές του και κλείσει τελικά με πτώση 0,55%. 

Οι εταιρείες πολυτελών ειδών, όπως LVMH, Κering, Burberry και Hermes, οι οποίες αντλούν ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους από την Κίνα, υποχώρησαν 0,6% έως 4,5%. 

Οι εταιρείες εξόρυξης μετάλλων γνώρισαν τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των ευρωπαϊκών κλάδων, της τάξης του 4,4%, καθώς η τιμή σιδηρομεταλλεύματος και χαλκού υποχώρησε, αφότου οι Κινέζοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να δώσουν στους επενδυτές το βαθμό εμπιστοσύνης ότι τα μέτρα στήριξης θα τονώσουν την οικονομία. 

Η μετοχή των οινοπνευματωδών Remy Cointreau και Pernod Ricard υποχώρησε 6,4% και 4,2% αντίστοιχα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε αντίμετρα στις εισαγωγές μπράντι από την ΕΕ. 

Οι μετοχές εταιρειών από τον κλάδο πολυτελών ειδών και οινοπνευματωδών άσκησαν πιέσεις στο δείκτη CAC 40 του Παρισιού,  o oποίος υποχώρησε 0,72%. 

Επίσης, η πτώση περίπου 5% των τιμών πετρελαίου έπληξαν τους χρηματιστηριακούς δείκτες που εστιάζουν στην ενέργεια, όπως Βρετανία και Νορβηγία, όπου ο FTSE 100 και OBX υποχώρησαν 1,3% έκαστος. 

Ωστόσο, τόσο ο STOXX όσο και οι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Φρανκφούρτη, Μιλάνο και Μαδρίτη αναμένεται να παρουσιάσουν σε ετήσια βάση κέρδη, εν μέσω προσδοκιών ότι οι επιτοκιακές μειώσεις θα συνεχιστούν από την ΕΚΤ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News