Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 17:06
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανάκαμψη με αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου

Wall Street: Ανάκαμψη με αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου

Η Wall Street δείχνει να ξαναβρίσκει τη δυναμική της την Τρίτη μετά τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης και τις αμφιβολίες σχετικά με το κατά πόσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει άμεσα σε νέες μειώσεις επιτοκίων.

O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατα 0,05% στις 41.972 μονάδες, ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 0,40% στις 5.719 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,58% στις 18.026 μονάδες.

Τα στοιχήματα για μια μικρότερη μείωση των επιτοκίων είδαν τη Wall Street να καταγράφει απότομες απώλειες τη Δευτέρα, με τον S&P 500 να υποχωρεί σχεδόν 1%, τον NASDAQ να χάνει 1,2% και τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες σχεδόν 400 μονάδες ή 0,9%, υποχωρώντας από τα υψηλά ρεκόρ. 

Η άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βάρυνε επίσης, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς να ξεπερνά το 4% την Τρίτη, ενώ η απόδοση του διετούς κυμαινόταν κοντά στο υψηλότερο επίπεδό της εδώ και περισσότερο από ένα μήνα. 

Το κλίμα επηρεάστηκε επίσης από τους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ενώ οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν ακόμη μεγάλο τυφώνα -τον Μίλτον- που αναμένεται να φτάσει στην ξηρά αυτή την εβδομάδα. 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σημαντικά την Τρίτη με το αμερικανικό αργό στο -2,8% και τα 74,33 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε κατοχύρωση κερδών μετά από ένα ισχυρό ράλι λόγω των ανησυχιών ότι ένας ολοκληρωτικός πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα πλήξει τις προμήθειες από την πλούσια σε πετρέλαιο περιοχή.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στη δημοσίευση αύριο των πρακτικών της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου και του δείκτη τιμών καταναλωτή Σεπτεμβρίου την Πέμπτη. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα μιλήσουν αρκετοί αξιωματούχοι της Fed, συμπεριλαμβανομένων αργότερα την Τρίτη της προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Βοστώνης Susan Collins και του προέδρου της Atlanta Fed Raphael Bostic.

Οι traders εκτιμούν επί του παρόντος σε ποσοστο 80,9% ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα μειώσει καθόλου τα επιτόκια κατά 19,1%, σύμφωνα με το CME Fedwatch.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ενώ εξακολουθεί να επιμένει σε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για μελλοντικές μειώσεις επιτοκίων.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της PepsiCo σημειώνει μικρή άνοδο αφού ο γίγαντας των αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του τρίτου τριμήνου ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά τα έσοδά του ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων, καθώς η εταιρεία αντιμετώπισε υποτονικές επιδόσεις της κατηγορίας στη Βόρεια Αμερική και διεθνείς επιχειρηματικές διαταραχές.

Η Alphabet βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, αφού η μονάδα της Google διατάχθηκε από δικαστή των ΗΠΑ να αναδιαμορφώσει το λειτουργικό της σύστημα Android, ώστε να επιτρέπει στους ανταγωνιστές της να δημιουργούν τις δικές τους αγορές εφαρμογών και επιλογές πληρωμών, σηματοδοτώντας ένα πλήγμα για την άμυνα του τεχνολογικού γίγαντα έναντι αντιμονοπωλιακών ισχυρισμών.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News