Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα πτώση με διεθνείς πιέσεις και τραπεζικά βαρίδια

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα πτώση με διεθνείς πιέσεις και τραπεζικά βαρίδια

Συνέχεια στην πτώση παρατηρείται σήμερα στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.419,19 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,74% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,90%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,37%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,1% με την ΕΤΕ στο -1,84%, την Alpha να υποχωρεί κατά 1,34%, την Πειραιώς να χάνει 0,99% και την Eurobank να σημειώνει πτώση 0,88%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo και της Ελλάκτωρ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, του ΔΑΑ, της Σαράντης και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Την ίδια ώρα, ισχυρές απώλειες καταγράφονται και στις ευρωαγορές μετά την ασταθή έναρξη της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον πιθανό αντίκτυπό της στις αγορές πετρελαίου, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία. Πρόσθετη απογοήτευση αποτελεί η μη εξαγγελία των πολυαναμενόμενων μέτρων τόνωσης της κινεζικής οικονομίας παρά τις σχετικές υποσχέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, τα στοιχεία της Κίνας που έδειξαν σημαντική μείωση των καταναλωτικών δαπανών ενώ οι εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας που θα μειωθεί στο 4,3% το επόμενο έτος, από το προβλεπόμενο 4,8% το 2024.

Η υπόσχεση για τόνωση της κινεζικής οικονομίας πριν από το διάλειμμα των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας είχε οδηγήσει τις μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε άνοδο. Πολλοί επενδυτές, από την JPMorgan Asset Management έως την HSBC Global Private Banking, αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα αυτού του ράλι. 

Κατά τα λοιπά, οι αγορές αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το γερμανικό εμπόριο την Τετάρτη, τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή.

Στο εσωτερικό, σύμφωνα με την «Καθημερινή», έπειτα από το placement της Εθνικής Τράπεζας, σειρά παίρνουν τώρα τα εγχειρήµατα των αυξήσεων κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής (η µετοχή της οποίας έχει πιεστεί σηµαντικά και χθες έκλεισε σε limit down) και της Cenergy, τα οποία ενδεχοµένως να πιέσουν την αγορά τουλάχιστον στο µέτωπο της ρευστότητας. Οπως σηµειώνουν πάντως οι αναλυτές, η ανάκτηση της ανοδικής τάσης στο Χ.Α. απαιτεί την ανακατάληψη της περιοχής των 1.435 µονάδων στον Γενικό Δείκτη, ενώ η βασική αντίσταση βρίσκεται στη ζώνη των 1.450 µονάδων.

Εξάλλου, από σήµερα τίθενται σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες µε την αύξηση της στάθµισης της Εθνικής Τράπεζας έπειτα από το placement, και την προσθήκη των µετοχών της Τράπεζας Κύπρου ως 61ης εταιρείας στη σύνθεση του Γενικού ∆είκτη. Ειδικότερα, ο συντελεστής ευρείας διασποράς (Free Float), µε τον οποίο οι µετοχές της Εθνικής Τράπεζας συµµετέχουν στον Γενικό ∆είκτη και στους δείκτες FTSE και Russell, αυξάνεται από 82% σε 92%. Οσον αφορά την Τράπεζα Κύπρου, η εισαγωγή στον Γενικό ∆είκτη και στον δείκτη συνολικής απόδοσης του Χ.Α. θα λάβει χώρα µε συντελεστή ευρείας διασποράς 56%.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές – Βουτιά για τις μετοχές luxury

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντονότερη η επιβράδυνση της Κίνας, «βαρίδι» για την Ασία

Wall Street: Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – Με το βλέμμα σε πετρέλαιο και αποδόσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News