Business & Finance Τρίτη 8/10/2024, 11:12
ΑΓΟΡΕΣ

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές – Βουτιά για τις μετοχές luxury

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές – Βουτιά για τις μετοχές luxury

Συνεχίζουν οι τριγμοί στις ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη μετά την ασταθή έναρξη της εβδομάδας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν στενά τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και τον πιθανό αντίκτυπό της στις αγορές πετρελαίου, τις αλυσίδες εφοδιασμού και την παγκόσμια οικονομία. Πρόσθετη απογοήτευση αποτελεί η μη εξαγγελία των πολυαναμενόμενων μέτρων τόνωσης της κινεζικής οικονομίας παρά τις σχετικές υποσχέσεις την περασμένη εβδομάδα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,96% με όλους τους τομείς και τα κυριότερα χρηματιστήρια να διαπραγματεύονται στο κόκκινο. Οι κλάδοι εξόρυξης και οικιακών αγαθών καταγράφουν ισχυρές απώλειες.

O γερμανικός DAX χάνει 0,86% στις 18.939 μονάδες και στη Γαλλία ο CAC 40 υποχωρεί κατά 1,18% στις 7.486 μονάδες. Στη Βρετανία οι απώλειες του FTSE φτάνουν το 1,19% στις 8.206,11 μονάδες, ενώ o ο ιταλικός MIB χάνει 0,9% 

Βουτιά σημειώνουν και οι ευρωπαϊκές μετοχές πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών εμπορικών σημάτων LVMH και Kering τα στοιχεία της Κίνας που έδειξαν σημαντική μείωση των καταναλωτικών δαπανών αλλά και  τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για ρυθμό ανάπτυξης της Κίνας που θα μειωθεί στο 4,3% το επόμενο έτος, από το προβλεπόμενο 4,8% το 2024.

Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ένα αρχικό ράλι για τις κινεζικές αγορές έχασε έδαφος μετά την ενημέρωση από την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της χώρας, η οποία έδωσε λίγες λεπτομέρειες σχετικά με την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας.

Έτσι, ο δείκτης των κινεζικών μετοχών στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από το 2008, ενώ με πτώση έκλεισε χθες και η Wall Street λόγω του ξεπουλήματος στον κλάδο της τεχνολογίας, τη γεωπολιτική ανησυχία και των στοιχημάτων για μικρότερη μείωση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. 

Η υπόσχεση για τόνωση της κινεζικής οικονομίας πριν από το διάλειμμα των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας είχε οδηγήσει τις μετοχές στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ σε άνοδο. Πολλοί επενδυτές, από την JPMorgan Asset Management έως την HSBC Global Private Banking, αμφισβήτησαν τη βιωσιμότητα αυτού του ράλι. 

Κατά τα λοιπά, οι αγορές αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνουν τα πρακτικά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και το γερμανικό εμπόριο την Τετάρτη, τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη και τα στοιχεία για το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου την Παρασκευή.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Παγκόσμια Τράπεζα: Εντονότερη η επιβράδυνση της Κίνας, «βαρίδι» για την Ασία

Wall Street: Στο «κόκκινο» και οι τρεις δείκτες – Με το βλέμμα σε πετρέλαιο και αποδόσεις

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News