Business & Finance Δευτέρα 7/10/2024, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νέα άνοδος στις αποδόσεις του ευρώ – Πάνω από το 4% στην αμερικανική 10ετία

Ομόλογα: Νέα άνοδος στις αποδόσεις του ευρώ – Πάνω από το 4% στην αμερικανική 10ετία

Aνοδικά κινήθηκαν στην αρχή της εβδομάδας οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, συνεχίζοντας την κούρσα ανόδου αμέσως μετά τα στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή και τα οποία απομακρύνουν την προοπτική μείωσης των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,25%, στο υψηλότερο επίπεδο μηνός. 

Στην άνοδο συνέβαλε και η αλλαγή κλίματος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ξέφυγε πάνω από το 4% για πρώτη φορά σε διάρκεια δύο μηνών. Στην αμερικανική διετία η απόδοση ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης, συνεχίζοντας την άνοδο των 21 μονάδων βάσης της Παρασκευής. 

Το μέγεθος και η σημασία της αμερικανικής οικονομίας σημαίνουν ότι επηρεάζει τις αγορές κρατικών ομολόγων διεθνώς. 

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει ξανά τα επιτόκιά της στη συνεδρίαση στις 17 Οκτωβρίου κατά 25 μονάδες βάσης, μετά μάλιστα από τις δηλώσεις του Γάλλου κεντρικού τραπεζίτη Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος επικαλέστηκε την αδύναμη ανάπτυξη και το γεγονός ότι ο πληθωρισμός μπορεί να παραμείνει κάτω από το στόχο του 2%. 

Την ίδια στιγμή, οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία μειώθηκαν 5,8% τον Αύγουστο, στη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιανουάριο. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης, στο 2,25%, αφού αυξήθηκε περισσότερο από 13 μονάδες βάσης την Παρασκευή, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Απρίλιο του 2023. 

Στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 3,57%, με το spread έναντι των γερμανικών να διαμορφώνεται στις 130 μονάδες βάσης. Στην ελληνική αγορά, σημείωσαν ανοδικές πιέσεις, στη 10ετία η απόδοση κινήθηκε στο 3,21% με το spread στις 99 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,45%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 132 εκατ. ευρώ.  

Οι εκδόσεις χρέους αυτής της εβδομάδας από Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία αναμένεται να διαμοφωθούν στα 15 δισ.ευρώ, χαμηλότερα από τα 26 δισ.ευρώ της προηγούμενης εβδομάδας. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News