Business & Finance Δευτέρα 7/10/2024, 17:08
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Υποχωρούν οι δείκτες εν αναμονή νέων καταλυτών

Wall Street: Υποχωρούν οι δείκτες εν αναμονή νέων καταλυτών

Διορθωτικά κινούνται οι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα, μην μπορώντας να διατηρήσουν το μομέντουμ του ράλι της Παρασκευής.

Ο βιομηχανικός Dow Jones σημειώνει πτώση 0,23% στις 42.254,04 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει κατά 0,27% στις 5.733,67 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,43% στις 18.063,37 μονάδες.

Πρόσθετη πίεση στις μετοχές ασκεί η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς σημειώνει άνοδο σχεδόν 3 μ.β. στο 4,008%. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο που η απόδοση ξεπερνά το 4%.

Οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου επιβαρύνουν, επίσης, την κατάσταση, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές. Το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο σχεδόν 2% με το βαρέλι να πλησιάζει τα 76 δολάρια.

Η Wall Street έχει στραμμένο το βλέμμα σε ομιλίες αξιωματούχων της Fed και αναμένει στοιχεία για τον πληθωρισμό αργότερα αυτή την εβδομάδα. Στον απόηχο της εκπληκτικά ισχυρής αύξησης της απασχόλησης για τον Σεπτέμβριο, οι προσδοκίες για συνεχή επιβράδυνση του πληθωρισμού ενίσχυσαν τις εικασίες ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επιλέξουν μια μικρότερη μείωση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα. Οι αγορές χρήματος δεν βλέπουν πλέον άλλη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα φέτος, ενώ μια μείωση κατά ένα τέταρτο της μονάδας τον Νοέμβριο που θεωρούνταν βέβαιη τιμολογείται πλέον με πιθανότητα 86%.

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η τέταρτη σερί εβδομάδα κερδών και για τους τρεις δείκτες με ώθηση από την έκθεση για την απασχόληση που έδειξε ότι η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρότερη από την αναμενόμενη ενισχύοντας την πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» για την αμερικανική οικονομία. 

«Δύο παλιές παροιμίες στη Wall Street: μην πολεμάς την τάση και μην πολεμάς την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. … Αυτά παραμένουν μεταξύ των δύο βασικών πυλώνων για τη σημερινή αγορά μετοχών», ανέφερε σε σημείωμά του την Παρασκευή ο συν-επικεφαλής επενδύσεων της Truist Wealth Keith Lerner.
Ωστόσο, ο Lerner προειδοποίησε ότι οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και το ενδεχόμενο της λεγόμενης «έκπληξης του Οκτωβρίου» θα μπορούσαν να διατηρήσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς αυξημένη τις επόμενες εβδομάδες.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News