Business & Finance Δευτέρα 7/10/2024, 11:48
ΑΓΟΡΕΣ

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση στις ευρωαγορές

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης το Χρηματιστήριο Αθηνών – Πτώση στις ευρωαγορές

Με επιφυλακτικότητα άνοιξε η σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να ακολουθεί πτωτική πορεία έπειτα από λίγη ώρα αναζήτησης κατεύθυνσης. 

Εν μέσω ήπιας πτώσης στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία όπως φάνηκε από τα πρώτα λεπτά των σημερινών συνεδριάσεων αδυνατούν να συντηρήσουν το μομέντουμ της περασμένης Παρασκευής, ο γενικός δείκτης υποχωρεί περίπου 0,37% και κινείται πέριξ των 1.432 μονάδων. Οι πτωτικές κινήσεις καταγράφονται παρά τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν τις περασμένες ημέρες, αποτυπώνοντας εν μέρει τις πιέσεις που ασκούνται στην αγορά λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Αυτή την ώρα οι τράπεζες υποχωρούν κατά περίπου 0,36%, όπως και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ειδικότερα, στον Large Cap ανοδικά με κέρδη σχεδόν 1% κινείται η μετοχή της Coca Cola 3Ε, ενώ μικρότερη άνοδο εμφανίζουν η μετοχή της Ελλάκτωρ και της Metlen. Απεναντίας, πτώση άνω του 1,5% καταγράφει η ΕΥΔΑΠ, ενώ μικρότερη πτώση σημειώνει η μετοχή της Jumbo και της Motor Oil.

Στο μεταξύ, στο τοπίο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων η δυναμική ήταν αρχικά θετική, διήρκεσε όμως μόνο για λίγο, με την ώθηση που πήραν από τις αγορές της Ασίας να μην συντηρεί τελικά το μομέντουμ. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε 0,56% υψηλότερα, όμως λίγη ώρα μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης υποχωρεί περίπου 0,15%. Αντίστοιχα και ο γερμανικός Dax, ο οποίος υποχωρεί περίπου 0,38%, ο αγγλικός FTSE 100 που εμφανίζει απώλειες 0,14% και ο γαλλικός Cac 40 που πέφτει 0,24%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έδειχναν έτοιμες να συνεχίσουν στο θετικό κλίμα που παρατηρήθηκε στο κλείσιμο των συναλλαγών την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αγοράς πήραν ώθηση από την τελευταία έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, που ξεπέρασε τις προσδοκίες. Συγκεκριμένα, οι μη γεωργικές μισθοδοσίες αυξήθηκαν κατά 254.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας κατά πολύ την προβλεπόμενη αύξηση κατά 150.000 από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 4,1% παρά τις εκτιμήσεις ότι θα παραμείνει σταθερό στο 4,2%.

Επίσης, οι αγορές της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού σημείωσαν κυρίως άνοδο κατά τη διάρκεια της νύχτας, με καταλύτη τον ιαπωνικό Nikkei 225 που σημείωσε άνοδο σχεδόν 2%, ενόψει μιας εβδομάδας κρίσιμων αποφάσεων από τις κεντρικές τράπεζες της ευρύτερης περιοχής, μεταξύ άλλων από την Τράπεζα της Κορέας, την Κεντρική Τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας και την Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια για τις αμερικανικές μετοχές διαπραγματεύονταν σε σταθερά επίπεδα το βράδυ της Κυριακής, καθώς η Wall Street επιδιώκει να διατηρήσει το μομέντουμ του ράλι της Παρασκευής. Σημειώνεται ότι μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας, οι επενδυτές πίστεψαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί να επιτύχει μια «ήπια προσγείωση» για την αμερικανική οικονομία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εσβησε το θετικό μομέντουμ στις ευρωαγορές

ΗΠΑ: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι νέες θέσεις εργασίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News