Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες 1,8% στην εβδομάδα για τον STOXX 600

Ευρωπαϊκές αγορές: Απώλειες 1,8% στην εβδομάδα για τον STOXX 600

Σε υψηλότερα επίπεδα έκλεισαν τη σημερινή συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ απομάκρυναν τις ανησυχίες για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας, παρότι παραμένουν τα σύννεφα από την αναστάτωση στη Μέση Ανατολή. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, με τα περισσότερα τοπικά χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων της Φρανκφούρτης και του Παρισιού, να κλείνουν με κέρδη. 

Το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν στις ΗΠΑ οι περισσότερες θέσεις εργασίας σε διάρκεια έξι μηνών με την ανεργία να υποχωρεί στο 4,1%, απομακρύνοντας την προοπτική νέας μεγάλης μείωσης των επιτοκίων, των 50 μονάδων βάσης, από την Φέντεραλ Ριζέρβ στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. 

Οι ευαίσθητες στον οικονομικό κύκλο τραπεζικές μετοχές καθοδήγησαν τα κέρδη μεταξύ των κορυφαίων κλάδων του STOXX, με άνοδο 1,8%. 

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ενισχύθηκαν 1,6% αφότου η Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή δασμών στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα, παρότι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, η Γερμανία, καταψήφισε την πρόταση. 

Ωστόσο, παρά τα σημερινά κέρδη, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν απώλειες στην εβδομάδα, με τον STOXX να υποχωρεί 1,8%, καθώς οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από το ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όμως μετοχές, εν μέσω της κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή. 

Η ενέργεια παρουσίασε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των κλάδων του STOXX αυτή την εβδομάδα, ακολουθώντας την εντυπωσιακή άνοδο των τιμών πετρελαίου. Μεταξύ αυτών που σημείωσαν την χειρότερη επίδοση ήταν ο κλάδος ατομικών και καταναλωτικών αγαθών, καθώς και η αυτοκινητοβιομηχανία. 

 

moneyreview.gr  

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News