Business & Finance Παρασκευή 4/10/2024, 17:03
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ανοδικά με την προοπτική της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας

Wall Street: Ανοδικά με την προοπτική της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας

Οι βασικοί δείκτες στη Wall Street ενισχύονται μετά την έκθεση για τις θέσεις εργασίας που έδειξε ότι η αγορά εργασίας είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις εκτιμήσεις και απέδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αντέχει και οδεύει προς ήπια προσγείωση σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,41% στις 42.182 μονάδες και ο ευρύτερος S&P 500 κερδίζει 0,42% στις 5.725 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq από τη μεριά του σημειώνει άνοδο 0,63% στις 18.036 μονάδες.

Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν πολύ ισχυρότερη από ό,τι αναμενόταν τον Σεπτέμβριο, με τα μη γεωργικά μισθολόγια να αυξάνονται κατά 254.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, από 159.000 που ήταν το αναθεωρημένο προς τα πάνω όριο του Αυγούστου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν 147.000 νέες μισθοδοσίες. Το ποσοστό ανεργίας επιβραδύνθηκε επίσης στο 4,1% από 4,2% τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας ενδεχομένως να μειώνουν τις πιθανότητες μιας άλλης jumbo μείωσης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του έτους. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είχε ήδη δώσει guidance προς πιο συντηρητικές μειώσεις των 25 μονάδων βάσης σε ομιλία του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Πάντως, γεγονός είναι ότι τα μέχρι στιγμής στοιχεία αυτής της εβδομάδας – οι κενές θέσεις εργασίας, οι ιδιωτικές μισθοδοσίες ADP και οι εβδομαδιαίες αρχικές αιτήσεις ανεργίας – είναι ενδεικτικές μιας αρκετά υγιούς αγοράς εργασίας.

Οι δείκτες έκλεισαν με απώλειες την Πέμπτη, με τον Dow Jones να σημειώνει πτώση 0,4%, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε 0,2% και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε οριακά σε αρνητικό έδαφος. Και οι τρεις βασικοί μέσοι όροι οδεύουν προς διακοπή ενός σερί τριών κερδοφόρων εβδομάδων.

Η ασταθής κατάσταση στη Μέση Ανατολή έχει επιβαρύνει το κλίμα αυτή την εβδομάδα και οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις. Μάλιστα, η τιμή πετρελαίου κινείται ανοδικά και σήμερα, με αποτέλεσμα η εβδομαδιαία άνοδος για το αμερικανικό αργό να πλησιάζει το 9%.

Στον εταιρικό τομέα, ο τομέας των ηλεκτρικών οχημάτων είναι πιθανό να βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μετά την ψήφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή για την υιοθέτηση οριστικών δασμών στα ηλεκτρικά οχήματα με μπαταρίες που κατασκευάζονται στην Κίνα. 

Η απόφαση έρχεται μετά από μήνες διαβουλεύσεων, με την ΕΕ να ανακοινώνει για πρώτη φορά σχέδια για υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων τον Ιούνιο.

Αλλού, η απεργία των λιμενεργατών των ΗΠΑ αναστέλλεται μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του συνδικάτου τους και του ομίλου που εκπροσωπεί τις μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών κατά περίπου 62% σε διάστημα έξι ετών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News