Business & Finance Πέμπτη 3/10/2024, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάνει και τις 1.420 μονάδες – Εκρηξη τζίρου λόγω ΕΤΕ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χάνει και τις 1.420 μονάδες – Εκρηξη τζίρου λόγω ΕΤΕ

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με την αγορά να υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 1.420 μονάδων, εν μέσω καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών καθώς ο γεωπολιτικός κίνδυνος έχει κλιμακωθεί λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Η Εθνική βρίσκεται στο επίκεντρο των συναλλαγών με μεγάλα πακέτα και τη μετοχή να κινείται περίπου στην τιμή του placement, δηλαδή τα 7,55 ευρώ. 

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.417,62 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,78% με την αξία των συναλλαγών στα 40 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,77%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,66%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, της Εθνικής, της Eurobank και της ΔΕΗ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas, της Viohalco και της Σαράντης.

Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε το ΤΧΣ, σε 690.609.938,25 ευρώ ανέρχονται τα συνολικά έσοδα του Δημοσίου που θα συγκεντρωθούν από την δημόσια προσφορά για το 10% της Εθνικής Τράπεζας. «Η αποκρατικοποίηση του 10% της Εθνικής τράπεζας που μόλις ολοκληρώθηκε αποτελεί σημαντική επιτυχία για την ελληνική οικονομία. Ιδίως αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι συνέπεσε με μια περίοδο που επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια στις αγορές λόγω της όξυνσης της κρίσης στη Μέση Ανατολή», σημείωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. 

Οπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΤΧΣ ολοκλήρωσε τη διάθεση συμμετοχής του 10% επί του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 8,39% από 40,4% πριν την έναρξη της αποεπένδυσης. Η Δημόσια Προσφορά, που ολοκληρώθηκε σήμερα επιτυχώς, προσέλκυσε αξιοσημείωτο ενδιαφέρον τόσο Ελλήνων όσο και ξένων επενδυτών, με τη συνολική ζήτηση να ανέρχεται στα € 7,2 δισ. και τη συνολική αξία της συναλλαγής να αγγίζει τα €0,7 δισ. ευρώ.

Σε διεθνές επίπεδο, όπως σηµειώνει η UBS, η στρατιωτική κατάσταση στην περιοχή παραµένει ρευστή και η πιθανότητα περαιτέρω επιδείνωσης έχει αυξηθεί, µε τις µελλοντικές ενέργειες του Ισραήλ και του Ιράν να είναι κρίσιµες. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή έχει γενικότερα συµβάλει σε περιόδους αστάθειας της αγοράς, εν µέσω ανησυχιών ότι ένας περιφερειακός πόλεµος θα µπορούσε να διακόψει τις προµήθειες πετρελαίου.

Πάντως, το βασικό σενάριο της UBS είναι πως δεν θα υπάρξει πλήρης πόλεµος µεταξύ Ισραήλ και Ιράν. Υπάρχουν ορισµένες ενδείξεις, όπως σηµειώνει, ότι η επίθεση του Ιράν µπορεί να είχε σκοπό να σηµατοδοτήσει την αποφασιστικότητά του, χωρίς να προκαλέσει πιο δυναµικά αντίποινα από το Ισραήλ.

Η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι οι προοπτικές για τις µετοχές θα υποστηριχθούν από µια ήπια οικονοµική προσγείωση στις ΗΠΑ, σε συνδυασµό µε τις µειώσεις των επιτοκίων της Fed, τα ισχυρά κέρδη και την αισιοδοξία για την επέκταση της τεχνητής νοηµοσύνης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Εθνική Τράπεζα: Έσοδα 690,6 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο από το 10% – Η τελική κατανομή

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Εντείνεται η ανησυχία για τη Μέση Ανατολή

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News