Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση για τις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση για τις αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, μία ημέρα αφότου το κόστος δανεισμού στο μακροπρόθεσμο χρέος γνώρισε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τα μέσα Ιουνίου, εν μέσω ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. 

Οι επενδυτές περιμένουν εναγωνίως τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ καθώς η Φέντεραλ Ριζέρβ έστρεψε το ενδιαφέρον της στους δείκτες για την αγορά εργασίας, αφού μετριάστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης στο 2,11%. Την Τρίτη διαμορφώθηκε στο 2,01%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Στη γερμανική διετία, η απόδοση ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,05%, αφού χθες διολίσθησε στο 1,98%, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2022. 

Οι φόβοι για μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή οδήγησαν αρχικά σε πτώση των αποδόσεων, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν στην ασφάλεια των γερμανικών κρατικών ομολόγων, όμως ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης περιορίστηκε προς το παρόν. 

«Οι αγορές πήραν μία μεγάλη ανάσα μετά το χθεσινή ράλι των τιμών. Ωστόσο, η γεωπολιτική και η πολιτική της κεντρικής τράπεζας παραμένουν στο επίκεντρο», αναφέρει ο Μασιμιλιάνο Μάξια, ειδικός στην αγορά σταθερού εισοδήματος της Allianz Global Investors.

O Aντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουί ντε Γκίντος, είπε ότι μπορεί ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη να είναι ασθενέστερος σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα απ΄αυτόν που περιμένει η ΕΚΤ, όμως η ανάκαμψη θα επιταχυνθεί αργότερα. 

Οι αγορές δίδουν μία πιθανότητα 90% για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο από 80% της προηγούμενης Παρασκευής. 

Το spread μεγαξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών διαμορφώθηκε στις 78 μονάδες βάσης από 70 στα μέσα Σεπτεμβρίου. 

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ ανακοίνωσε μείωση των δημοσίων δαπανών και στοχευμένες φορολογικές αυξήσεις για τις μεγαλύτερες γαλλικές επιχειρήσεις και τους πιο εύπορους για να κλείσει την τρύπα στα δημοσιονομικά. 

Αναλυτές σημείωσαν ότι οι ανακοινώσεις αυτές εντείνουν τις πτωτικές πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας. Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς ενισχύθηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,45%, ενώ το spread έναντι των γερμανικών διευρύνθηκε στις 133,5 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,10% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 2,29%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 222 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News