Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και γεωπολιτική κρίση βαραίνουν το κλίμα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Τράπεζες και γεωπολιτική κρίση βαραίνουν το κλίμα

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα τη σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρότι οι ευρωαγορές δείχνουν να ξεπερνούν τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και κινούνται με συγκρατημένα κέρδη.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.434,8 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,8% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 18 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,1%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,8%.

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει νέα σημαντική πτώση 1,34% στις 1.222,04 μονάδες με την Eurobank στο -2,3%, την Alpha Bank στο -1,66%, την Πειραιώς στο -0,9% και την ΕΤΕ στο -0,5%.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, της Jumbo, της Μυτιληναίος και της ΔΕΗ. Αντιθέτως, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Σαράντης και του ΔΑΑ.

Εξάλλου, στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, στα 7,40 με 7,65 ευρώ από 7,30 με 7,95 ευρώ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο πλαίσιο του placement για το 10% της Εθνικής Τράπεζας. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, οι διαχειριστές της διεθνούς προσφοράς θα ενημερώσουν τους επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά ότι αιτήσεις κάτω από το κατώτερο όριο του Στενότερου Εύρους Τιμών δεν θα ληφθούν υπόψη για την κατανομή των Προσφερόμενων Μετοχών.

Όπως έγραφε νωρίτερα το MR, η απόφαση υπαγορεύεται από την ανάγκη να ενισχυθεί η προσφορά από τους μακροπρόθεσμους επενδυτές όσο πιο κοντά στο πάνω μέρος του εύρους τιμής, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί η ποιοτική διασπορά υπέρ των μακροπρόθεσμων επενδυτών έναντι των hedge funds, που έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στη δημόσια πρόταση με συνολικές προσφορές που καλύπτουν το βιβλίο έως και 10 φορές. Η απόφαση υπαγορεύεται από το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής στα 7,65 ευρώ, αλλά και τις γεωπολιτικές εξελίξεις που αυξάνουν την μεταβλητότητα στις αγορές.

Όπως επισηµαίνει στην «Καθημερινή» ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, αν και τις προηγούµενες ηµέρες η αγορά συγχρονίστηκε µε τις ανοδικές κινήσεις των διεθνών αγορών, ο Γενικός Δείκτης δεν µπόρεσε να ξεπεράσει τις 1.470 µονάδες παρά το γεγονός ότι ο καταλύτης που ζητούσε η αγορά ήρθε: το placement των µετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα δροµολογήθηκε και το εύρος της τιµής για τη διενέργεια του βιβλίου προσφορών ξεπέρασε τις προσδοκίες.

Η διαδικασία αυτή, ωστόσο, απαιτεί την κατάλληλη προετοιµασία των ισχυρών επενδυτών για τη συµµετοχή τους στο placement, που συνεπάγεται ρευστοποιήσεις άλλων τίτλων για τη δηµιουργία της απαραίτητης ρευστότητας, µε συνέπεια την υποχώρηση του Γενικού Δείκτη.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Οι ευρωαγορές παραβλέπουν την κρίση στη Μέση Ανατολή

Wall Street: Αρνητικό το ξεκίνημα Οκτωβρίου – Φόβοι για τη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News