Business & Finance Τετάρτη 2/10/2024, 11:01
ΑΓΟΡΕΣ

Οι ευρωαγορές παραβλέπουν την κρίση στη Μέση Ανατολή

Οι ευρωαγορές παραβλέπουν την κρίση στη Μέση Ανατολή

Συγκρατημένα ανοδικά κινούνται τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να προσπαθούν να ξεπεράσουν τις όποιες ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή, ενώ περιμένουν νεότερα στοιχεία για την ανεργία στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται κατά 0,35% με την πλειονότητα των κλάδων στο πράσινο. Οι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου καταγράφουν σημαντικά κέρδη στην προοπτική διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή, ενώ οι μετοχές ταξιδιών και αναψυχής υποχωρούν κατά 0,55%, καθώς οι αεροπορικές εταιρείες εκτρέπουν πτήσεις από την περιοχή.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,11% στις 19.232 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,4% στις 7.604 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,49% στις 8.316 μονάδες.

Παράλληλα, ανοδικά κινούνται και οι αμυντικές εταιρείες λόγω των αυξανόμενων κινδύνων συγκρούσεων με τη Saaband BAE Systems να προσθέτει 2,2%, ενώ η Thales και η Rheinmetall κερδίζει άνω του 1,3%.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές της βρετανικής εταιρείας λιανικής πώλησης αθλητικών ειδών JD Sports υποχώρησαν κατά 3,5%, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο. Αιτία είναι η πτώση των εσόδων της Nike, τα προϊόντα της οποίας πουλάει JD Sports.

Η Wall Street «μπήκε» χθες με το αριστερό στον Οκτώβρη με τον Nasdaq Composite να χάνει 1,5% και τον S&P 500 να χάνει 0,9%, μετά την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικό πύραυλο κατά του Ισραήλ σε αντίποινα για την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα και ενός Ιρανού διοικητή στο Λίβανο. Η επίθεση ήρθε την επομένη της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, κλιμακώνοντας την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά την επίθεση, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE (VIX), γνωστός και ως δείκτης φόβου της Wall Street, ξεπέρασε το 20 στο υψηλότερο σημείο της ημέρας.

Νωρίτερα, σήμερα, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε περισσότερο από 6%, καθώς εντείνεται η αισιοδοξία για τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας του Πεκίνου.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Αρνητικό το ξεκίνημα Οκτωβρίου – Φόβοι για τη Μέση Ανατολή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News