Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η αναμονή επιτοκιακών μειώσεων και η γεωπολιτική έριξαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Η αναμονή επιτοκιακών μειώσεων και η γεωπολιτική έριξαν τις αποδόσεις

Σημαντική πτώση παρουσίασαν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός υποχώρησε κάτω από το 2% το Σεπτέμβριο, ενισχύοντας τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

Η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων ώθησε επίσης τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό των γερμανικών κρατικών ομολόγων, ενώ σε πτώση οδηγήθηκαν και οι αποδόσεις των γαλλικών, καθώς η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει στοχευμένες φορολογικές αυξήσεις και μειώσεις δαπανών για να κλείσει το διογκούμενο έλλειμμα του προϋπολογισμού.

Η απόδοση του γαλλικού 10ετούς περιορίστηκε 11 μονάδες βάσης στο 2,81%, παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το Μάιο. Επίσης, το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών περιορίστηκε ελαφρώς στις 77 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε στο 2,01%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, ενώ του διετούς διολίσθησε ενδοσυνεδριακά κάτω από το 2% για πρώτη φορά από το Δεκέμβριο του 2022. 

«Υπάρχει σαφώς μεγάλη αλλαγή κλίματος τις τελευταίες ημέρες, την τελευταία εβδομάδα όσον αφορά στις προσδοκίες για τα επιτόκια», αναφέρει ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής ευρωπαϊκής στρατηγικής της SEB. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε 10 μονάδες βάσης, στο 3,36% με το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών να διαμορφώνεται στις 132 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε στο 3,03% με το spread στις 103 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία περιορίστηκε στο 2,25%. Στην ΗΔΑΤ, ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 167 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News