Business & Finance Τρίτη 1/10/2024, 19:32
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Κλείσιμο στο κόκκινο, με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή – άλμα 4% για το πετρέλαιο

Ευρωαγορές: Κλείσιμο στο κόκκινο, με το βλέμμα στη Μ. Ανατολή – άλμα 4% για το πετρέλαιο

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα την Τρίτη, διαγράφοντας προηγούμενα κέρδη εν μέσω αυξημένων φόβων για μια πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,38% στις 520 μονάδες, με τους περισσότερους κλάδους σε αρνητικό έδαφος. Ο τραπεζικός δείκτης ηγήθηκε των απωλειών, σημειώνοντας πτώση 2,2%.

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,48% στις 8.276,65 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 19.213,14 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε πτώση 0,81% στις 7.574,07 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,12% στις 33.743,97 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στις 11.673,50 μονάδες και στο -1,72%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν κατά τη διάρκεια των απογευματινών συναλλαγών μετά τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ είδαν ενδείξεις ότι το Ιράν ετοιμάζεται να εξαπολύσει επικείμενη επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ, δήλωσε την Τρίτη ένας ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου στο NBC News.

Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα άνω του 4% στην είδηση. Τα διεθνή συμβόλαια αναφοράς του αργού τύπου Brent με λήξη τον Δεκέμβριο διαμορφώθηκαν τελευταία υψηλότερα κατά 4,2% στα 74,73 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 4,5% και διαπραγματεύονταν στα 71,22 δολάρια.

Οι αναφορές για πιθανή επίθεση από το Ιράν ήρθαν την ώρα που οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εξαπέλυσαν χερσαία εισβολή σε λιβανέζικο έδαφος. Το Ισραήλ σκότωσε την περασμένη εβδομάδα τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Hassan Nasrallah σε βομβιστική επίθεση στη Βηρυτό του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ είναι μια μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης πέφτει κάτω από το στόχο της ΕΚΤ

Στο μέτωπο των στοιχείων, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης υποχώρησε κάτω από το 2% για πρώτη φορά από τα μέσα του 2021, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τρίτη, γεγονός που πιθανόν να ενισχύει τις πιθανότητες νέας μείωσης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο πληθωρισμός για το μπλοκ των 20 χωρών υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από το 1,9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι και κάτω από το 2,2% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τη Eurostat.

Ο Matthew Ryan, επικεφαλής της στρατηγικής της αγοράς στην εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Ebury, δήλωσε ότι η αποτύπωση ουσιαστικά «σφράγισε τη συμφωνία» για μια δεύτερη διαδοχική μείωση κατά 25 μονάδες βάσης όταν η ΕΚΤ συνεδριάσει αργότερα αυτόν τον μήνα.

«Ενώ η πρόεδρος Lagarde επισήμανε στις αγορές στην τελευταία συνεδρίαση ότι μια μείωση τον Οκτώβριο δεν ήταν στο βασικό σενάριο της τράπεζας, πιστεύουμε ότι τα μακροοικονομικά δεδομένα από τότε είναι πολύ πιθανό να αναγκάσουν την τράπεζα να αποφασίσει», ανέφερε σε σημείωμά του, προσθέτοντας ότι μια επιπλέον μείωση θα μπορούσε να αναμένεται τον Δεκέμβριο.

Η ανάγνωση για την περιφέρεια έρχεται μετά τα προσωρινά εναρμονισμένα γερμανικά στοιχεία για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα και έδειξαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή της χώρας υποχώρησε στο 1,8% τον Σεπτέμβριο, από 2% τον Αύγουστο. Η μέτρηση είχε προβλεφθεί να διαμορφωθεί στο 1,9%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Την περασμένη εβδομάδα, προσωρινά στοιχεία έδειξαν ότι ο εναρμονισμένος πληθωρισμός τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ισπανία έπεσε επίσης κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% τον Σεπτέμβριο.

Οι κινήσεις των μετοχών

Εξετάζοντας τις επιμέρους κινήσεις των μετοχών, οι μετοχές του γερμανικού χημικού ομίλου Covestro σημείωσε άνοδο 3,8% μετά τη συμφωνία της εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας Adnoc του Άμπου Ντάμπι να την εξαγοράσει έναντι 14,7 δισ. ευρώ (16,3 δισ. δολάρια).

Εν τω μεταξύ, η βρετανική αλυσίδα αρτοποιίας Greggs υποχώρησε κατά 5,2%, καθώς η αύξηση των πωλήσεων έδειξε σημάδια ψύξης.

Η μετοχή της Renault υποχώρησε κατά 3%, επεκτείνοντας τις απώλειες του κλάδου αυτοκινήτου που καταγράφηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση, εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στον κλάδο και αυξημένου ανταγωνισμού από την Κίνα.

Το ασταθές ξεκίνημα του Οκτωβρίου έρχεται αφού οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν χαμηλότερα στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν πτώση την Τρίτη, καθώς οι αγορές παρακολουθούσαν στενά την κλιμακούμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Οι επενδυτές αφομοίωσαν επίσης τα σχόλια του προέδρου της Federal Reserve Jerome Powell, ο οποίος δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κεντρική τράπεζα «δεν βρίσκεται σε καμία προκαθορισμένη πορεία» όσον αφορά τα επόμενα βήματα για την επιτοκιακή πολιτική. Είπε να αναμένονται άλλες δύο μειώσεις φέτος -δηλαδή, κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας η καθεμία- εάν η οικονομία αποδώσει όπως αναμένεται.

Οι αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού έκλεισαν μεικτά την Τρίτη, με τις αγορές της Νότιας Κορέας, του Χονγκ Κονγκ και της ηπειρωτικής Κίνας να είναι κλειστές λόγω δημόσιας αργίας. Η ηπειρωτική Κίνα θα παραμείνει κλειστή για το υπόλοιπο της εβδομάδας λόγω των διακοπών της Χρυσής Εβδομάδας.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News