Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε κλίμα αναμονής για νέα επιτοκιακή μείωση η αγορά

Ομόλογα: Σε κλίμα αναμονής για νέα επιτοκιακή μείωση η αγορά

Περαιτέρω αποκλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στον «πυρήνα» του ευρώ, στον απόηχο των νέων στοιχείων για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ιταλία, αλλά και των δηλώσεων της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παραδέχθηκε ότι έχει γίνει πρόοδος στις τιμές, ενισχύοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

Τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό έδειξαν ότι στη Γερμανία αποκλιμακώθηκε στο 1,8% σε ετήσια βάση το Σεπτέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021 από 2% τον Αύγουστο. Αντίστοιχα, στην Ιταλία αποκλιμακώθηκε στο 0,8%. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, ενώ ενισχύθηκε αρχικά, αποκλιμακώθηκε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, στο 2,11%. 

Οι αγορές στοιχηματίζουν τώρα σε ποσοστό 83% ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Οκτώβριο, μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις δηλώσεις Λαγκάρντ. 

«Η μείωση του πληθωρισμού υπηρεσιών στις κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την υποχώρηση των πιέσεων στους μισθούς και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύουν την πιθανότητα και νέας μείωσης τον Οκτώβριο», σημειώνει ο Άντριου Κένινγκχαμ, οικονομολόγος της Capital Economics. 

H Capital Economics εκτιμά ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι στο σύνολο της Ευρωζώνης ο δείκτης θα διαμορφωθεί στο 1,7% το Σεπτέμβριο από 2,2% τον Αύγουστο. 

Στη γερμανική διετία, η απόδοση περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,07%, αφού προς στιγμή περιορίστηκε στο 2,04% στο χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2022.   

Το spread μεταξύ αυστριακών και γερμανικών 10ετών παρέμεινε αμετάβλητο στις 50 μονάδες βάσης, παρά τη νίκη της ακροδεξίας στις βουλευτικές εκλογές. 

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών παρέμεινε σταθερή στις 79 μονάδες βάσης, αφού ξεπέρασε τις 85 μβ τον Ιούνιο, κατά τις βουλευτικές εκλογές. Η νέα κυβέρνηση του Μπαρνιέ εξετάζει να αυξήσει προσωρινά τον εταιρικό φόρο στο πλαίσιο των προσπαθειών για να κλείσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 3,45% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 133 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς «τσίμπησε» λίγο στο 3,20% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,30%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος στα 168 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News