Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» έκλεισε ο Σεπτέμβριος – Βουτιά στον κλάδο αυτοκινήτου

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στο «κόκκινο» έκλεισε ο Σεπτέμβριος – Βουτιά στον κλάδο αυτοκινήτου

Mε πτώση έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου οι μετοχές στην Ευρώπη. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,95%, με όλους τους κλάδους να βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος. 

Τη μεγαλύτερη πτώση παρουσίασε ο κλάδος αυτοκινήτου, καθώς έφυγαν από την κεφαλαιοποίηση του δείκτη αυτοκινήτων και ανταλλακτικών περί τα 10 δισ.δολάρια, μετά την υποβάθμιση των προοπτικών για την κερδοφορία των αυτοκινητοβιομηχανιών Stellantis και VW. 

Oι μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ήταν οι μοναδικές που σημείωσαν άνοδο, της τάξης του 0,24%. 

Ο STOXX 600 έκλεισε το μήνα με πτώση 0,33%. Από τους επιμέρους δείκτες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχώρησε 1%, ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 0,76% και ο CAC 40 του Παρισιού σημείωσε πτώση 2%. Στην ευρωπεριφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,73% και ο IBEX στη Μαδρίτη 0,76%. 

Η μετοχή της Stellantis που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, βούλιαξε 14,7%, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προοπτικές της για τα φετινά κέρδη εν μέσω επιδείνωσης των δυναμικών της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας και του έντονου ανταγωνισμού από την Κίνα. 

Η γαλλική Renault έκλεισε με πτώση 5,6%, ενώ η γερμανική Porsche με πτώση 4% και η VW με 2%. 

Η πτώση έλαβε χώρα παρότι τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ιταλία αποκλιμακώθηκαν κάτω από το στόχο του 2%, και στη δεύτερη μάλιστα σημείωσε πτώση και κάτω από το 1%. Τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη μία ώθηση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News