Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 17:15
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Διστακτικότητα αναμένοντας τον Powell

Wall Street: Διστακτικότητα αναμένοντας τον Powell

Με περιορισμένες απώλειες κινείται η Wall Street τη Δευτέρα, στο κλείσιμο ενός μήνα που οδεύει προς ισχυρά κέρδη.

Ο βιομηχανικός Dow Jones χάνει 0,29% και υποχωρεί στις 42.189 μονάδες, ενώ ο ευρύτερος S&P 500 διολισθαίνει 0,16% στις 5.7291 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq χάνει 0,21% στις 18.081 μονάδες. 

Είχε προηγηθεί η τρίτη διαδοχική εβδομάδα κερδών των τριών δεικτών. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης του Σεπτεμβρίου, αλλά και του τρίτου τριμήνου, που και τα δύο θα κλείσουν με ισχυρά κέρδη.

Οι αγορές είχαν ένα δύσκολο ξεκίνημα στον ιστορικά πιο αδύναμο μήνα τα χρηματιστήρια, αλλά ανέκαμψαν καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. 

Η αισιοδοξία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πεποίθηση των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε άλλη μια μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών και της αποδυνάμωσης της ζήτησης εργασίας.

Οι επενδυτές στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στα σχόλια σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας από τον επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, στην ετήσια συνάντηση της Εθνικής Ένωσης για την Οικονομία των Επιχειρήσεων στο Τενεσί.

Επιπλέον, η εβδομάδα ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση της έκθεσης για τις μη γεωργικές μισθοδοσίες του Οκτωβρίου την Παρασκευή, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι η αμερικανική οικονομία θα έχει προσθέσει 144.000 θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, και ο Οκτώβριος είναι ιστορικά ταραχώδης μήνας για τις αγορές. Είναι γνωστός ως μήνας ακραίας μεταβλητότητας με μερικές από τις πιο αξιοσημείωτες πτώσεις της Wall Street να συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του μήνα.

Παρόλα αυτά, επικρατεί επενδυτικός ενθουσιασμός μετά το μέχρι τώρα ράλι των μετοχών. Ο αναλυτής της Canaccord Genuity Michael Welch σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο είναι συνήθως το ισχυρότερο για τις μετοχές.

«Η αγορά ξεπέρασε τον τυπικά δύσκολο Σεπτέμβριο καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», δήλωσε ο Welch. «Τώρα, καθώς εισερχόμαστε σε μια ισχυρότερη εποχιακή περίοδο, σε συνδυασμό με την έναρξη ενός κύκλου χαλάρωσης της Fed και τις ευνοϊκές τεχνικές συνθήκες – αναμένουμε ότι αυτά θα προκαλέσουν έναν ούριο άνεμο μέχρι το τέλος του έτους».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News