Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 11:36
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή πτώση με το ενδιαφέρον στην Εθνική

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρή πτώση με το ενδιαφέρον στην Εθνική

Με μικρές απώλειες κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης, εν μέσω ήπιας καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Στο επίκεντρο βρίσκεται το νέο placement του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας με το εύρος τιμών να να ορίζεται στα 7,3-7,95 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης στις 11:30 διαμορφώνεται στις 1.464,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,25% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,35%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,36%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,3% καθώς μόνο η ΕΤΕ ενισχύεται κατά 0,38%, ενώ οι Πειραιώς, Alpha και Eurobank σημειώνουν απώλειες κάτω του 1%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ, του ΔΑΑ και της ΕΥΔΑΠ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohalco, των ΕΛΠΕ και της Elvalhalcor.

Το εύρος τιμής που ανακοινώθηκε που ανακοινώθηκε για το placement της Εθνικής, κινείται μεταξύ discount 5% και premium κοντά στο 1%, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του Money Review. Την Παρασκευή η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στα 7,84 ευρώ μετά από διαδοχικά ανοδικά σερί από την αρχή της εβδομάδας, που ενίσχυσαν την τιμή της μετοχής. Η δημόσια προσφορά  αφορά σε 91.471.515 υφιστάμενες κοινές, ονομαστικές, άυλες, με δικαίωμα ψήφου μετοχές, ονομαστικής αξίας εκάστης 1 στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ.

Η τρέχουσα εβδοµάδα αναμένεται να προσδιοριστεί από το εγχείρηµα της δηµόσιας προσφοράς και τα ειδικά χαρακτηριστικά της όπως το µέγεθος της αξίας των προσφερόµενων µετοχών, η τιµή που θα κλείσει η συναλλαγή και βέβαια η κάλυψη σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Εξάλλου, µέσα στον Οκτώβριο εκκινούν εγχειρήµατα αυξήσεων κεφαλαίων (Cenergy, Τράπεζα Αττικής) που η έκβασή τους δεν θα είναι ανεξάρτητη από τον βαθµό επιτυχίας της Εθνικής Τράπεζας που σαν γεγονός θα δοκιµάσει τις αντοχές ρευστότητας του συστήµατος.

Εν τω μεταξύ, τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου να προχωρούν σε διόρθωση μετά το ράλι της περασμένης Παρασκευής. 

Η εβδομάδα ξεκινά σε ασθενείς ρυθμούς έπειτα από την «εκρηκτική» συνεδρίαση της Παρασκευής για τον Stoxx 600, που έκλεισε σε νέα υψηλά χάρη στην ευφορία που επικράτησε στις διεθνείς αγορές από τις εξελίξεις στην Κίνα. Ειδικότερα, η κινεζική κυβέρνηση έπειτα από έντονη και παρατεταμένη πίεση από τη διεθνή κοινότητα ανακοίνωσε έκτακτα και ισχυρά μέτρα στήριξης της οικονομίας, τα οποία αναμένεται να αναβιώσουν τη δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Σημειώνεται ότι οι κινεζικές μετοχές κατέγραψαν την καλύτερη ημερήσια συνεδρίαση από το 2008 τη Δευτέρα, με άνοδο τουλάχιστον 8%, ολοκληρώνοντας ένα εννιαήμερο ανοδικό σερί.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Άλμα 8% για τις κινεζικές μετοχές – Πτώση 4,64% για τον Nikkei

Πτώση στις ευρωαγορές – Σβήνει το αισιόδοξο κλίμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News