Business & Finance Δευτέρα 30/09/2024, 09:30
ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα 8% για τις κινεζικές μετοχές – Πτώση 4,64% για τον Nikkei

Άλμα 8% για τις κινεζικές μετοχές – Πτώση 4,64% για τον Nikkei

Ράλι άνω του 8% σημείωσαν οι κινεζικές μετοχές, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei  υποχώρησε 4,64%, έπειτα από την ανακοίνωση οικονομικών στοιχείων από τις δύο χώρες.

Ο επίσημος κινεζικός δείκτης PMI ενισχύθηκε στο 49,8 τον Σεπτέμβριο, έναντι 49,5 που περίμεναν οι οικονομολόγοι. Ωστόσο, αυτό σηματοδότησε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης για τον μεταποιητικό τομέα στην Κίνα (με ένδειξη κάτω του 50).

Ο δείκτης Caixin PMI της μεταποίησης έπεσε στο 49,3 από 50,4 τον Σεπτέμβριο, χαμηλότερα από το 50,5 που αναμενόταν σε δημοσκόπηση αναλυτών του Reuters.

Η έρευνα της Caixin έδειξε επίσης την ταχύτερη πτώση στη μεταποίηση σε 14 μήνες.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας ενισχύθηκε 8,5%, ενώ ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 3,8%.

Οι αγορές στην ηπειρωτική Κίνα θα λειτουργήσουν μόνο τη Δευτέρα, πριν να κλείσουν για το υπόλοιπο της εβδομάδας, λόγω της αργίας της Χρυσής Εβδομάδας.

Στην Ιαπωνία, η πτώση του Nikkei οφείλεται στις απώλειες των μετοχών ακινήτων. Ο δείκτης Topix υποχώρησε 3,3%.

Η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, με τα στοιχεία να δείχνουν σαφή επιδείνωση, έπειτα από την πτώση κατά 0,4% τον προηγούμενο μήνα.

Σε μηνιαία βάση, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 3,3%, σημειώνοντας μεγαλύτερη πτώση από το 0,9% που ανέμεναν οι αναλυτές. Τον Ιούλιο είχε καταγραφεί άνοδος 3,1%.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News