Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κινεζική στήριξη στον STOXX 600 – Νέο ρεκόρ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κινεζική στήριξη στον STOXX 600 – Νέο ρεκόρ

Σε επίπεδα ρεκόρ έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι που έχουν μεγάλο άνοιγμα στην Κίνα συνέχισαν το ράλι αφότου το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μία σειρά από δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της κινεζικής οικονομίας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 528,08 μονάδες, ωθώντας τα εβδομαδιαία κέρδη του σε άνω του 2%. 

Οι τομείς με άνοιγμα στην Κίνα, όπως αυτοκινητοβιομηχανία και χημικά ήταν από αυτούς που παρουσίασαν τις καλύτερες επιδόσεις, με κέρδη 2% έκαστος, γεγονός που αντανακλά τη σημασία της χώρας για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.  

Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκιά της και διοχέτευσε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς το Πεκίνο κάνει μία τολμηρή προσπάθεια να επανακκινήσει την οικονομία του και να επαναφέρει το ρυθμό ανάπτυξης στο στόχο του 5%. 

Οι εταιρείες πολυτελών ειδών LVMH και Richemont ενισχύθηκαν 3,7% και 2,7% αντίστοιχα. 

Ο δείκτης που παρακολουθεί τις 10 κορυφαίες ευρωπαϊκές εταιρείες πολυτελών ειδών ανέβασε τα εβδομαδιαία κέρδη του στο 13%, στην καλύτερη επίδοση του δείκτη από το 2016 όταν συστήθηκε. 

Κέρδη 10,9% σημείωσε και η μετοχή της Moncler αφότου η γαλλική ανταγωνίστριά της LVMH αγόρασε μικρό μερίδιο στην ιταλική εταιρεία. 

Στον αντίποδα η μετοχή της Novo Nordisk, που υποχώρησε 4,6%, με δύο αναλυτές να εστιάζουν στις εκτιμήσεις της JPMorgan που προβλέπουν ότι τα αποτελέσματα της δανικής φαρμακοβιομηχανίας θα είναι κατώτερα των προσδοκιών. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News