Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 17:53
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες στο τέλος μιας εβδομάδας ανάκαμψης

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μικρές απώλειες στο τέλος μιας εβδομάδας ανάκαμψης

Σε στενό εύρος κινήθηκε η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας με μικρή υποχώρηση μετά από τέσσερις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις και ενώ οι διεθνείς αγορές καλπάζουν εκ νέου μετά τα στοιχεία στις δύο πλευρές του Ατλαντικού που δείχνουν αποκλιμάκωση των τιμών, ανοίγοντας τον δρόμο για επιτάχυνση της νομισματικής χαλάρωσης. Βαρίδι για την εγχώρια αγορά αποτέλεσε η τραπεζική διόρθωση, ενώ το profit taking αποδίδεται κυρίως στην αναδιάρθρωσης των θέσεων εν αναμονή του placement της Εθνικής.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.468,70 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 0,17%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 1.474,34 μονάδες (+0,21%) και κατώτερη τιμή στις 1.465,76 μονάδες (-0,37%)

Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο 3,05%, από τις αρχές Σεπτεμβρίου ενισχύεται 2,62%, ενώ από τις αρχές του 2024 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 13,58%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 127,43 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.429.783 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,32%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,22%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,74% στις 1.277,03 μονάδες, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε κατά 4,68%. Η μετοχή της Εθνικής πάντως έκλεισε με κέρδη 0,46% στα 7,84 ευρώ.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Jumbo(+1,39%), της Τιτάν (+1,14%), της Aegean (+0,91%) και της Σαράντης (+0,74%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-1,99%), της Alpha Bank (-1,97%), της Viohalco (-1,69%) και της Eurobank (-1,60%). 

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 6.997.642 και 5.679.769 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 22,30 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 15,71 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 44 μετοχές, 55 πτωτικά και 21 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές ενισχύονται σημαντικά με τον Stoxx 600 να κερδίζει 0,56% και τον γερμανικό DAX να ενισχύεται 1,18% μετά τα στοιχεία που έδειξαν πτώση του πληθωρισμού σε Γαλλία και Ισπανία κάτω από το 2%, ενισχύοντας τις φωνές που προβλέπουν μια επόμενη μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο.

Αντίστοιχο είναι το κλίμα και στη Wall Street, καθώς ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed για τον πληθωρισμό, αυξήθηκε λιγότερο από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Τη διεθνή αισιοδοξία έχει επιτείνει και η μεγάλης κλίμακας δέσμη μέτρων τόνωσης της οικονομίας που ανακοίνωσε η Κίνα, ενώ παράλληλα η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας προχωρά σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.

Ως εκ τούτου, η διεθνής συγκυρία είναι παραπάνω από ευνοϊκή. Όπως σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, ο Γενικός Δείκτης επιδιώκει να κατοχυρώσει την παραµονή του πάνω από τη στήριξη των 1.450 µονάδων, µε το επόµενο µεγάλο «στοίχηµα» να είναι η υπέρβαση του υπερδεκαετούς υψηλού, το οποίο βρίσκεται λίγο υψηλότερα από τις 1.500 µονάδες.

Η αγορά πήρε αρκετές ανάσες, µε τη γενική τάση να παραµένει ανοδική στα διάφορα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. Απαξ και ολοκληρώθηκαν οι προγραµµατισµένες αναδιαρθρώσεις δεικτών που συµπεριλαµβάνουν ελληνικούς τίτλους και οι ετυµηγορίες των ξένων οίκων για το ελληνικό αξιόχρεο, πλέον στο επίκεντρο περνάει το placement της Εθνικής Τράπεζας, τονίζει ο αναλυτής. Σε αυτό το πλαίσιο, η τραπεζοκεντρικότητα του Χ.Α. όχι µόνο διατηρείται αλλά και ενισχύεται µετά και την καλοδεχούµενη επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου στο ελληνικό ταµπλό και ενόψει της (µεγάλης) προσφοράς τίτλων της Εθνικής, προσθέτει ο κ. Στεριώτης.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Νέα άνοδος με μοχλό τον πληθωρισμό

Πληθωρισμός: Βουτιά κάτω από το 2% σε Γαλλία και Ισπανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News