Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 17:04
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέα άνοδος με μοχλό τον πληθωρισμό

Wall Street: Νέα άνοδος με μοχλό τον πληθωρισμό

Προς ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη οδεύει η Wall Street μετά και τα στοιχεία που έδειξαν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ανοίγοντας τον δρόμο για επιτάχυνση των επιτοκιακών μειώσεων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,5% στις 42.386 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 προσθέτει 0,19% στις 5.755,8 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,14% στις 18.215,06 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο S&P 500 ενισχύεται σχεδόν 1% και ο Dow βρίσκεται σε ρυθμό ανόδου 0,5%, ενώ ο Νasdaq ενισχύεται κατά περίπου 1,5%.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ δείχνει να κινείται προς τον στόχο του 2%, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες επιτοκιακές μειώσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, μια μέτρηση την οποία υπολογίζει η Fed για να εκτιμήσει το κόστος των αγαθών και υπηρεσιών στην αμερικανική οικονομία, αυξήθηκε σε ποσοστό 0,1% τον Αύγουστο, ενώ σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 2,2%, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου.

Η εκτίμηση των οικονομολόγων του Dow Jones ήταν ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών θα αυξανόταν 0,1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,3% σε σχέση πέρυσι.

Ο δομικός δείκτης, ο προτιμώμενος δείκτης της Fed, ο οποίος εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,1% τον Αύγουστο και κατά 2,7% σε σχέση με ένα χρόνο πριν έναντι προβλέψεων για 0,2% και 2,7%, αντίστοιχα. Οι αξιωματούχοι της Fed τείνουν να εστιάζουν περισσότερο στον δομικό δείκτης ως καλύτερο μέτρο των μακροπρόθεσμων τάσεων.

Μετά τα στοιχεία, η αγορά εξακολουθεί να εκτιμά ότι η πιθανότητα μείωσης κατά ένα τέταρτο της μονάδας ή κατά μισή μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση της Fed είναι 50-50%. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ το επόμενο έτος. 

«Προσθέστε τον σημερινό δείκτη τιμών PCE στον κατάλογο των οικονομικών δεδομένων που δείχνουν ήπια προσγείωση της οικονομίας», δήλωσε ο Chris Larkin, διευθύνων σύμβουλος επενδύσεων στην E*Trade. «Ο πληθωρισμός συνεχίζει να κρατά το κεφάλι του χαμηλά και ενώ η οικονομική ανάπτυξη μπορεί να επιβραδύνεται, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι πέφτει από τον γκρεμό», προσθέτει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Καλά νέα από τον προτιμώμενο δείκτη της Fed για τον πληθωρισμό

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News