Business & Finance Παρασκευή 27/09/2024, 10:59
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με φόντο τον πληθωρισμό

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά με φόντο τον πληθωρισμό

Οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν με κέρδη την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τις προοπτικές της οικονομίας και αξιολογούν νέα μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται κατά 0,12% υψηλότερα λίγο μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται σε θετικό έδαφος.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,18% στις 19.273,9 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κερδίζει 0,24% στις 7.760,35 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται με μικρά κέρδη 0,16% στις 8.298 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει άνοδο 0,34%.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στη Γαλλία και την Ισπανία έπεσε κάτω από τον στόχο του 2%, ενισχύοντας το σενάριο που θέλει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επιταχύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.

Τα στοιχεία της Παρασκευής έδειξαν ότι οι τιμές καταναλωτή στη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 1,5% σε σχέση με πέρυσι τον Σεπτέμβριο – αρκετά πιο κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια, κυρίως λόγω της πτώσης του κόστους ενέργειας. Στην Ισπανία παρατηρήθηκε παρόμοια τάση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί στο 1,7%. Οι αναλυτές ανέμεναν μετρήσεις της τάξης του 1,9% και για τις δύο χώρες.

Ανοδικά κινήθηκαν και σήμερα οι ασιατικές αγορές με τους δείκτες σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ να καταγράφουν την καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων σχεδόν 16 ετών, καθώς ο CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας σημείωσε ράλι άνω του 15% αυτή την εβδομάδα.

Μετά την ανακοίνωση της Κίνας για μέτρα τόνωσης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, την Παρασκευή η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι μειώνει το αντίστροφο επιτόκιο repos 7 ημερών στο 1,5%, προχωρώντας στη δεύτερη μείωση σε περίπου τρεις μήνες, ενώ μείωσε τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5%.

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση του δείκτη τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Αυγούστου, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή. Ο PCE είναι ο προτιμώμενος δείκτης πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο PCE θα έχει αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση και κατά 0,1% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πληθωρισμός: Βουτιά κάτω από το 2% σε Γαλλία και Ισπανία

Wall Street: Νέο ρεκόρ για τον S&P 500 – Πρωταγωνιστής ο κλάδος τσιπ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News