Business & Finance Πέμπτη 26/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε υψηλό επτά εβδομάδων το spread γαλλικών/γερμανικών

Ομόλογα: Σε υψηλό επτά εβδομάδων το spread γαλλικών/γερμανικών

Στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια επτά εβδομάδων εκτινάχθηκε το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών, καθώς η αύξηση των στοιχημάτων για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο ώθησαν στα ύψη τις τιμές των κρατικών ομολόγων, τάση που δεν μπόρεσαν ωστόσο να ακολουθήσουν τα γαλλικά εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε 2,6 μονάδες βάσης στο 2,16%, ενώ του γαλλικού διαμορφώθηκε στο 2,97% με οριακή πτώση. 

Το spread άγγιξε τις 82 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 5 Αυγούστου και πολύ υψηλότερα από τις 70 μονάδες βάσης πριν από δύο εβδομάδες. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις γαλλικές αποδόσεις, οι οποίες ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ισπανικών 10ετών για πρώτη φορά από το 2008, εν μέσω ερωτηματικών για το εάν η νέα γαλλική κυβέρνηση είναι σε θέση να τιθασσεύσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

«Πιστεύουμε ότι το spread μεταξύ γαλλικών και ισπανικών θα συνεχίσει να μεγαλώνει τις επόμενες εβδομάδες και μήνες», ανέφεραν οικονομολόγοι της Capital Economics. 

Στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων έχουν συμβάλει και οι προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς περιορίστηκε επτά μονάδες βάσης στο 3,47%, ενώ του ελληνικού περιορίστηκε στο 3,09% με το spread στις 97 μονάδες βάσης. Στην ελληνική πενταετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 2,30%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος στα 223 εκατ. ευρώ. 

Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι η Γαλλία δανείζεται ακριβότερα από την Ελλάδα στην πενταετία, καθώς η απόδοση του γαλλικού πενταετούς ομολόγου διαμορφώνεται σήμερα στο 2,486%.

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News