Business & Finance Πέμπτη 26/09/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο STOXX 600

Ευρωπαϊκές μετοχές: Σε νέο ιστορικό υψηλό ο STOXX 600

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές τη σημερινή συνεδρίαση, με τις εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά μετοχές, όπως αυτές του κλάδου πολυτελών ειδών και εξόρυξης μετάλλων, να παρουσιάζουν τις καλύτερες επιδόσεις, στην είδηση των τεράστιων μέτρων στήριξης του Πεκίνου. Την ίδια στιγμή, οι μετοχές στον κλάδο ημιαγωγών σημείωσαν κέρδη, μετά τις προβλέψεις της αμερικανικής Micron για ισχυρά έσοδα. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,3% στις 525,61 μονάδες, που είναι ιστορικό υψηλό, απέχοντας μόλις 0,2% από το ενδοσυνεδριακό ρεκόρ του. 

Οι Κινέζοι ηγέτες δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν στις αναγκαίες δημοσιονομικές δαπάνες προκειμένου να ανταποκριθούν στο στόχο για την ανάπτυξη της οικονομίας του 5%, σε μία εξέλιξη ιδιαίτερα θετική για την αγορά αλλά και για την τόνωση της κινεζικής ζήτησης, σύμφωνα με αναλυτές. 

Οι εταιρείες από τον χώρο πολυτελών ειδών, που είναι εκτεθειμένες στην κινεζική αγορά, όπως LVMH και Hermes, ενισχύθηκαν 9% εκάστη. Ο δείκτης με τις 10 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες πολυτελών ειδών ενισχύθηκε 6,5%.   

Οι μετοχές από τον χώρο εξόρυξης μετάλλων ενισχύθηκαν 4,3% ακολουθώντας το ράλι των τιμών βασικών μετάλλων. Ο τεχνολογικός κλάδος στην Ευρώπη ενισχύθηκε 3%.

Κόντρα στο κλίμα, οι μετοχές ενέργειας που υποχώρησαν 3%, καθώς οι τιμές πετρελαίου σημείωσαν πτώση άνω του 2%, μετά από δημοσίευμα των FT ότι η Σαουδική Αραβία θα θυσιάσει το στόχο για μία τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να ανακτήσει το χαμένο μερίδιο αγοράς της. 

Στην Ελβετία, η κεντρική τράπεζα μείωσε περαιτέρω το βασικό επιτόκιό της κατά 25 μονάδες βάσης, ακολουθώντας τα βήματα των κεντρικών τραπεζών σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στη Ζυρίχη έκλεισε με άνοδο 1,4%. 

Η μετοχή της ελβετικής Swatch Group ενισχύθηκε 12,1%, εν μέσω φημολογιών ότι ο ελβετικός όμιλος ρολογιών μπορεί να αποχωρήσει από το χρηματιστήριο. 

Αντίστοιχα, η μετοχή της Commerzbank ενισχύθηκε 6,9%, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας επιβεβαίωσε τη στρατηγική της έως το 2027. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News