Business & Finance Πέμπτη 26/09/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα άνοδος με διεθνή ώθηση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέα άνοδος με διεθνή ώθηση

Συνέχεια στην ανοδική πορεία που ξεκίνησε τη Δευτέρα σημειώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές. Άλμα σημείωσαν οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, χάρη στην αισιοδοξία που επικράτησε στην Ασία ύστερα από την είδηση ότι η Κίνα εξετάζει κεφαλαιακή «ένεση» για τις μεγαλύτερες της τράπεζες.

O Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.469,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,58% με την αξία των συναλλαγών πάνω στα 20 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,11%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,31% με τη Eurobank να ενισχύεται άνω του 1%, την Πειραιώς να κερδίζει 0,89%, την Alpha στο +0,12%, ενώ μικρή διόρθωση καταγράφει η ΕΤΕ μετά την υπεραπόδοση των τελευταίων συνεδριάσεων.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, της Τιτάν και των ΕΛΠΕ. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Autohellas και του ΟΤΕ.

Το ελληνικό χρηµατιστήριο ολοκλήρωσε τη λήξη των παραγώγων του τρέχοντος µηνός και τις αναδιαρθρώσεις των δεικτών FTSE Russell από τους παθητικούς επενδυτές που προσαρµόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους σύµφωνα µε τους δείκτες που ακολουθούν, µε τον Γενικό Δείκτη να κινείται σε µικρό εύρος διακύµανσης, της τάξης των 10 µονάδων και τις συναλλαγές σε χαµηλά επίπεδα, χωρίς καµία διάθεση ανάληψης πρόσθετων επενδυτικών κινδύνων στην ελληνική αγορά, σηµειώνει στην «Καθημερινή» ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ. Ωστόσο, το σκηνικό άλλαξε από τη Δευτέρα, καθώς ο καταλύτης που επιζητούσε η αγορά, η αναγγελία για το placement των µετοχών της Εθνικής που κατέχει το ΤΧΣ συντελέστηκε: θα διατεθεί το 10%-12% των µετοχών µε την επιτυχή διαδικασία που είχε διατεθεί το 22% τον Νοέµβριο.

Το placement των µετοχών της Εθνικής µπορεί να αποτελέσει τον οδηγό για τη διενέργεια και άλλων τοποθετήσεων που έχουν ήδη αναγγελθεί, όπως της Κρι Κρι, της Trade Estate στο εγγύς µέλλον και πιθανόν της HELLENIQ ENERGY αργότερα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου έχει δροµολογηθεί η ΑΜΚ της Τράπεζας Αττικής, που φιλοδοξεί να αποτελέσει τον πέµπτο τραπεζικό πόλο, και εκείνη της Cenergy ύψους 200 εκατ. ευρώ µε την έλευση νέων επενδυτών που θα ασκήσουν τα δικαιώµατα του κυρίου µετόχου, του οµίλου Βιοχάλκο δηλαδή, τονίζει ο αναλυτής.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ισχυρά κέρδη με ώθηση από την Κίνα – Βουτιά της H&M

Wall Street: Τέλος στο 4ήμερο σερί του Dow – Κάτω από το ρεκόρ του ο S&P 500

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News