Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις του ευρώ

Ομόλογα: Μικρή ανοδική διόρθωση στις αποδόσεις του ευρώ

Ανοδικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, αφού υποχώρησαν τις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ. 

Τα εξασθενημένα στοιχεία στην Ευρώπη, η κάμψη του επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία και η πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ έχουν αυξήσει τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει ξανά τα επιτόκιά της τον Οκτώβριο κατά 25 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 2,18%, αφού υποχώρησε εννέα μονάδες βάσης στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις. Στη διετία, η απόδοση διαμορφώθηκε στο 2,13% με άνοδο 3,5 μονάδες βάσης. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν επίσης να παρακολουθούν την πορεία των γαλλικών αποδόσεων, μετά την χθεσινή άνοδο του κόστους δανεισμού στη 10ετία πάνω από την αντίστοιχη των ισπανικών 10ετών, για πρώτη φορά από το 2008, εν μέσω ανησυχιών για την ικανότητα της νέας γαλλικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το έλλειμμα. 

Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών 10ετών ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, κοντά στις 80, πολύ κοντά στις 85 που είχε φθάσει κατά τις βουλευτικές εκλογές. 

Τα νέα στοιχεία έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία ενισχύθηκε αυτό το μήνα, ενώ έρευνα της ΕΚΤ επισημαίνει ότι οι μισθολογικές πιέσεις στην Ευρωζώνη έχουν μετριαστεί. 

Στην ιταλική αγορά, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε έξι μονάδες βάσης, στο 3,54% με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 134,5 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε ελαφρώς στο 3,16% με το spread ωστόσο να παραμένει στις 101 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία το κόστος δανεισμού κινήθηκε στο 2,38%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έφθασε στα 175 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News