Business & Finance Τετάρτη 25/09/2024, 11:31
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα μετά το διήμερο ράλι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Επιφυλακτικότητα μετά το διήμερο ράλι

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινείται η αγορά στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών. Η επιφυλακτικότητα επιστρέφει μετά το διήμερο ανοδικό ξέσπασμα που πυροδοτήθηκε από τις ειδήσεις για το placement της Εθνικής Τράπεζας.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:25, διαμορφώνεται στις 1.452,4 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,12% με την αξία των συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,19%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,28%.

Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει πτώση 0,23% με την ΕΤΕ, η οποία υπεραπέδωσε στις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, να κινείται σχεδόν αμετάβλητη, ενώ η Πειραιώς ενισχύεται οριακά και οι Eurobank, Alpha σημειώνουν μικρές απώλειες.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Viohlaco, Elvalhalcor και της Σαράντης. Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC, της Μυτιληναίος και της Lamda Development.

Τα νεότερα από την Εθνική Τράπεζα, αναφέρουν ότι στην περιοχή του 15% φαίνεται να «κλειδώνει» η συμμετοχή του ελληνικού βιβλίου στη δημόσια προσφορά για τη διάθεση του 10% τράπεζας, που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί τη ∆ευτέρα 30 Σεπτεμβρίου. Θα διατεθούν συνολικά 91.471.515 μετοχές (το ΤΧΣ ελέγχει 167,9 εκατ. μετοχές) και τα έσοδα του Δημοσίου υπολογίζεται ότι θα φτάσουν κοντά στα 650 εκατ. ευρώ, ανάλογα πάντα με την τελική τιμή διάθεσης της μετοχής. Το βιβλίο προσφορών θα παραμείνει ανοιχτό για 3 ημέρες.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», εγχώριοι αναλυτές εκτιµούν ότι υπάρχουν αυξηµένες πιθανότητες εισόδου του Γενικού Δείκτη στην κρίσιµη για τη µεσοπρόθεσµη τάση περιοχή αντίστασης των 1.470-1.500 µονάδων, αρκεί να παραµείνει υποστηρικτική και η εικόνα των διεθνών αγορών. Σηµειώνεται ότι την τελευταία φορά που το Χ.Α. βρέθηκε στις 1.500 µονάδες ήταν στις 20 Μαΐου, που αποτέλεσαν και υψηλά 13 ετών, τις οποίες ωστόσο δεν κατάφερε να «κρατήσει» πάνω από µία συνεδρίαση.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αγορές διαπραγματεύονται με ήπιες απώλειες εν μέσω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης. Τα στοιχεία που ανακοινωθηκαν τη Δευτέρα για τον PMI στην Ευρωζώνη δείχνουν μια αδυναμία ανάκαμψης ενισχύοντας την πιθανότητα μιας νέας μείωσης επιτοκίων τον Οκτώβριο.

Οι traders στοιχηματίζουν πλέον σε χαλάρωση κατά 48 μονάδες βάσης στις δύο συνεδριάσεις της ΕΚΤ φέτος, από περίπου 37 μονάδες βάσης πριν από μία εβδομάδα.

Χθες, νέο ιστορικό υψηλό άγγιξαν οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones στη Wall Street, παρά τα εξασθενημένα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο και αυτό χάρη στην εντυπωσιακή άνοδο της Nvidia. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Μικρή διόρθωση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Εθνική Τράπεζα: Στο 15% «κλειδώνει» η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών

Wall Street: Νέα ιστορικά υψηλά για S&P 500 και Dow με «όχημα» την Nvidia

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News