Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Ξεπέρασε την απόδοση του ισπανικού 10ετούς η Γαλλία

Ομόλογα: Ξεπέρασε την απόδοση του ισπανικού 10ετούς η Γαλλία

To κόστος δανεισμού της Γαλλίας ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το αντίστοιχο της Ισπανίας, για πρώτη φορά από το 2008, σύμφωνα με στοιχεία της LSEG, σε μία ένδειξη των ανησυχιών των επενδυτών για την ικανότητα της νέας γαλλικής κυβέρνησης να τιθασσεύσει το υψηλό έλλειμμα του προϋπολογισμού. 

Από την χρηματοπιστωτική κρίση και εφεξής, η απόδοση των ισπανικών 10ετών κινείται σε επίπεδα υψηλότερα από αυτά των γαλλικών 10ετών καθώς η Ισπανία θεωρείται παραδοσιακά πιο ριψοκίνδυνη επένδυση. 

Όμως, τώρα το spread μεταξύ γαλλικών και ισπανικών 10ετών υποχώρησε προς στιγμή σε αρνητικό έδαφος στην αρχή της συνεδρίασης, με τις αποδόσεις και των δύο να κυμαίνονται στο 2,98%. 

«Η αγορά αντιδρά στις εξελίξεις στη Γαλλία. Εξακολουθεί να μην υπάρχει σαφή εικόνα ως προς τη δημοσιονομική πολιτική, ενώ τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Δευτέρας ήταν πολύ αρνητικά», αναφέρει ο Εμανουήλ Καριμάλης, στρατηγικός αναλυτής της UBS. 

O νεοδιορισθείς υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Αντουάν Αρμάντ αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, χαρακτηρίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας από τα χειρότερα στην ιστορία. Το έλλειμμα μπορεί να φθάσει στο 6% φέτος, πολύ πιο πάνω από το όριο 3% της ΕΕ. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε ελαφρώς στο 2,14%, αφού αποκλιμακώθηκε πέντε μονάδες βάσης τη Δευτέρα. Στη διετία, περιορίστηκε έξι μονάδες βάσης, στο 2,10%, κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2023. 

Από την ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,49% με πτώση τριών μονάδων βάσης. Αντίστοιχα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς κινήθηκε στο 3,15% και στην πενταετία στο 2,5%. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News