Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 19:30
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στήριγμα από Κίνα με προβάδισμα σε πολυτελή brands και αυτοκίνητα

Ευρωπαϊκές μετοχές: Στήριγμα από Κίνα με προβάδισμα σε πολυτελή brands και αυτοκίνητα

Mε άνοδο έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, με τις εκτεθειμένες στην Κίνα εταιρείες, όπως αυτές στον κλάδο πολυτελών ειδών και στην αυτοκινητοβιομηχανία να καταγράφουν σημαντικά κέρδη αφότου η κεντρική τράπεζα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη ανακοίνωσε ευρείας κλίμακας μέτρα στήριξης για να τονώσει την ανάπτυξη. 

Ο δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 1,7%, με τον CAC 40 του Παρισιού να έχει το προβάδισμα με κέρδη 1,3%, καθώς η Γαλλία αποτελεί την έδρα των κορυφαίων brands πολυτελών ειδών. 

«Η σημερινή ανακοίνωση της Κίνας τόνωσε την εμπιστοσύνη, σκοπεύει να τονώσει την κατανάλωση των νοικοκυριών και να περιορίσει το βάρος εξυπηρέτησης του χρέους. Ωστόσο, κρίνονται ανεπαρκή για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την αγορά ακινήτων και την οικονομία γενικότερα», αναφέρουν οικονομολόγοι της TS Lombard. 

O δείκτης για τις εταιρείες πολυτελών ειδών, που είναι τα μέγιστα εξαρτημένες από τις καταναλωτικές δαπάνες των Κινέζων, συνέβαλε στη μεγαλύτερη άνοδο του STOXX 600, με κέρδη 2,5%. 

Η LVMH ενισχύθηκε 3,2%, ενώ η Richemont, ο μητρικός όμιλος της Cartier, σημείωσε άνοδο 4,1%. 

Ο κλάδος πρώτων υλών ήταν μεταξύ των κορυφαίων κερδισμένων του STOXX με άνοδο 4,4%, στη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο σε διάρκεια 22 μηνών, καθώς οι τιμές βασικών μετάλλων ενισχύθηκαν στην προοπτική της βελτίωσης της ζήτησης από Κίνα. 

Και άλλοι εξαρτημένοι από την Κίνα κλάδοι, όπως αυτός του αυτοκινήτου και βαριάς βιομηχανίας ενισχύθηκαν 1,1% και 0,6% αντίστοιχα. 

Τα περισσότερα από τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν ανοδικά με εξαίρεση τον FTSE 100 στο Λονδίνο που υποχώρησε 0,4% στον απόηχο της πτώσης 6,3% του ομίλου λιανικής Denulm καθώς ο κορυφαίος μέτοχός της πώλησε μερίδιο 4,9% στην εταιρεία. 

 

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News