Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 11:37
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τις 1.450 μονάδες με τραπεζικά στηρίγματα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Προς τις 1.450 μονάδες με τραπεζικά στηρίγματα

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με την αγορά να φλερτάρει ξανά με τα επίπεδα των 1.450 μονάδων, εν μέσω θετικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.448,35 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,4% με την αξία των συναλλαγών στα 23 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,4%. Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,8% με την ΕΤΕ να συνεχίζει να υπεραποδίδει με 1,6%, ενώ πιο ήπια ανοδικά κινούνται οι υπόλοιπες τράπεζες.

Από τις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, της Alpha Bank και της Τιτάν. Αντιθέτως μικρή πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΤΕ και της Τέρνα Ενεργειακή.

Το χθεσινό «ξύπνημα» της αγοράς που πυροδοτήθηκε κυρίως από τον τραπεζικό τομέα και κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές δείχνει να διατηρείται αλλά όπως ανέφερε  η Eurobank Equities, το υπόλοιπο του έτους το Χ.Α. θα κινηθεί εντός µικρού εύρους διακύµανσης, καθώς φαίνεται να υπάρχει µια «δεξαµενή» προσφοράς µετοχών συνολικού ύψους άνω του 1,2 δισ. ευρώ (που αφορά κυρίως την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα Κύπρου και ενδεχοµένως τις Cenergy, Trade Estates, Κρι Κρι), που πρόκειται να ασκήσει πιέσεις στον Γενικό Δείκτη, απορροφώντας το µεγαλύτερο µέρος της ζήτησης των ξένων επενδυτών.

Αυτά τα εµπόδια ωστόσο, εκτιµά πως θα είναι προσωρινά, καθώς αναµένει ότι στο πρώτο εξάµηνο του 2025 θα «ενεργοποιηθούν» νέα διεθνή κεφάλαια στο Χ.Α. Συνεπώς οι προοπτικές για το Χ.Α είναι θετικές, µε το story της ελληνικής αγοράς σε καµία περίπτωση να µην έχει τελειώσει.

Από την πλευρά της, η Alpha Finance, σε νέα έκθεσή της για τον τραπεζικό κλάδο, σηµείωσε πως η επιφυλακτικότητα των επενδυτών στις τραπεζικές µετοχές οφειλόταν στις επερχόµενες συναλλαγές, µε πιο σηµαντική αυτή της διάθεσης µετοχών της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο εκτιµά πως η πρόσφατη αδυναµία της αγοράς αποτελεί ένα εξαιρετικό σηµείο εισόδου για τους επενδυτές και αναµένει ανάκαµψη των τραπεζικών µετοχών το επόµενο διάστηµα.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδικά με ώθηση από την Κίνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News