Business & Finance Τρίτη 24/09/2024, 11:03
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδικά με ώθηση από την Κίνα

Ευρωαγορές: Ανοδικά με ώθηση από την Κίνα

Το μομέντουμ ξαναβρίσκει τη δυναμική του στις ευρωαγορές παρα την οικονομική αβεβαιότητα στην περιοχή και τις ανησυχίες για την προοπτική ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει κέρδη 0,67%, με τους κλάδους των βασικών πόρων, της τεχνολογίας και των οικιακών αγαθών να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις.

Ο γερμανικός DAX κερδίζει 0,7%, στη Γαλλία ο CAC ενισχύεται κατά 1,3%, στη Βρετανία ο FTSE 100 καταγράφει κέρδη 0,5% και ο ιταλικός MIB κερδίζει 0,6%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα τη Δευτέρα, ενώ νωρίτερα υποχωρούσαν καθώς οι επενδυτές αξιολογούσαν τις τραπεζικές συμφωνίες και τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον γερμανικό και τον γαλλικό σύνθετο δείκτη PMI, μια μέτρηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της μεταποίησης και των υπηρεσιών. Ο δείκτης υποχώρησε σημαντικά τον Σεπτέμβριο και στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρώπης, καθώς και στην ευρύτερη ζώνη του ευρώ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθούν την Τρίτη τις μετοχές της Commerzbank μετά την πτώση της μετοχής κατά περίπου 5,7% τη Δευτέρα, αφού ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε ως «εχθρική» και «μη φιλική» κίνηση την επιχειρούμενη εξαγορά από τη UniCredit, όπως μετέδωσε το Reuters. 

Τα σχόλιά του ήρθαν λίγο μετά την ανακοίνωση της ιταλικής UniCredit ότι αύξησε το μερίδιό της στη γερμανική τράπεζα σε περίπου 21% και ότι υπέβαλε αίτημα για να αυξήσει τη συμμετοχή της σε έως και 29,9%, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει προσφορά εξαγοράς. Σήμερα η μετοχή της Commerzbank ενισχύεται άνω του 2%.

Νωρίτερα, οι ασιατικές αγορές κατέγραψαν ισχυρά κέρδη με τις κινεζικές μετοχές να ηγούνται της ανόδου μετά την ανακοίνωση από το Πεκίνο μιας σειράς μέτρων χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής σε μια πρωτοφανή ανακοίνωση από τον Pan Gongsheng, διοικητή της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.
Η PBOC θα μειώσει τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών για τις τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, αν και δεν έδωσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το αντίστροφο επιτόκιο επαναγοράς επτά ημερών από 1,7% σε 1,5%, μεταξύ άλλων μέτρων.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News