Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Η απόδοση των γερμανικών 10ετών πάνω από αυτή των διετών

Ομόλογα: Η απόδοση των γερμανικών 10ετών πάνω από αυτή των διετών

H απόδοση των γερμανικών 10ετών ξεπέρασε την απόδοση των διετών στη σημερινή συνδρίαση, στην πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στην καμπύλη των ομολόγων από το Νοέμβριο του 2022, καθώς τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες Σεπτεμβρίου για την Ευρωζώνη δημιούργησαν προσδοκίες για περισσότερες επιτοκιακές μειώσεις φέτος. 

Η απόδοση του γαλλικού κρατικού ομολόγου τείνει να ξεπεράσει την απόδοση του ισπανικού, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς υποχώρησε επτά μονάδες βάσης, στο 2,183%, ενώ του 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,188%. Οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων είθισται να κινούνται υψηλότερα από αυτές των βραχυπρόθεσμων. Όμως όμως έχουν αντιστροφή, αυτό ερμηνεύεται συνήθως ως σημάδι ύφεσης τα επόμενα δύο έτη. 

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων υποχωρούν πιο γρήγορα όταν υπάρχουν προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα μειωθούν για να στηρίξουν την εξασθενημένη οικονομία. 

Η καμπύλη των αμερικανικών αποδόσεων αντιστράφηκε τον Αύγουστο. 

Ο Κένεθ Μπρου της Societe Generale επισημαίνει ότι η αντιστροφή της καμπύλης των γερμανικών ομολόγων είναι περισσότερο από συμβολική σε μία ημέρα που τα στοιχεία για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες ήταν άκρως απογοητευτικά και πυροδότησαν συζητήσεις για μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. 

Στη Γαλλία, η απόδοση του 10ετούς περιορίστηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,95%, με το spread έναντι των γερμανικών να διευρύνεται στις 79 μονάδες βάσης στη διάρκεια της συνεδρίασης, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Αυγούστου. 

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε το σχήμα του υπουργικού συμβουλίου το Σάββατο τοποθετώντας τον 33χρονος Αντουάν Αρμάντ στο υπουργείο Οικονομικών, εν μέσω ανησυχιών για τα δημοσιονομικά της χώρας. 

Σε ένα ακόμη ένα σημάδι ανησυχίας, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς, που επίσης περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 2,98%, απέχει οριακά από την απόδοση του γαλλικού, πράγμα που συμβαίνει για πρωτη φορά από τα τέλη του 2007. 

Αυτό είναι αξιοσημείωτο, αναφέρει η Radobank, δεδομένου ότι τα γαλλικά κρατικά ομόλογα διαπραγματεύονται με βάση τη θέση της Γαλλίας ως χώρας που ανήκει στον πυρήνα του ευρώ και όχι με βάση τα θεμελιώδη της χώρας. 

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,54% με πτώση τριών μονάδων βάσης, ενώ το spread έναντι των γερμανικών διαμορφώθηκε στις 134 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,17% με το spread στις 102 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,42%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 170 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News