Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη για τον STOXX 600 με το βλέμμα στις επιτοκιακές μειώσεις

Ευρωπαϊκές μετοχές: Κέρδη για τον STOXX 600 με το βλέμμα στις επιτοκιακές μειώσεις

Mε άνοδο έκλεισε ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τα άκρως αποθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη, που αυξάνουν ωστόσο τις προσδοκίες για περισσότερες επιτοκιακές μειώσεις από την ΕΚΤ φέτος. 

Η προοπτική αυτή ώθησε σε άνοδο τομείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αλλαγές των επιτοκίων, όπως real estate και κοινής ωφελείας. 

Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με άνοδο 0,4%, καλύπτοντας τις απώλειές του μετά τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Αύγουστο στη συνεδρίαση της Παρασκευής. 

Ο κλάδος αυτοκινήτου καθοδήγησε τα κέρδη στο δείκτη STOXX 600 με άνοδο 1,9%, ενώ ο κλάδος λιανεμπορίου ενισχύθηκε 1,2%. 

Τα νέα στοιχεία στην Ευρωζώνη έδειξαν μεγάλη συρρίκνωση στη μεταποίηση και στασιμότητα στις υπηρεσίες το Σεπτέμβριο. Στη Γερμανία, η μεταποίηση συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, ενώ στη Γαλλία γύρισε σε υφεσιακό περιβάλλον μετά το στήριγμα που έλαβε τον Αύγουστο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 

Ο DAX στην Φρανκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,7%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,36%, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε στάσιμος, χωρίς να καταφέρει να βρει κατεύθυνση, μετά τις πιέσεις των τραπεζικών μετοχών. Ωστόσο, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο δεν κατέφερε να ακολουθήσει κλείνοντας με απώλειες 0,24%.

Οι γαλλικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων των Credit Agricole, SocGen και BNP Paribas ήταν μεταξύ των μετοχών που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση. Ο επιμέρους δείκτης για τις τράπεζες υποχώρησε 1,8%. 

Αντίθετα, ο κλάδος real estate ενισχύθηκε 1,3%, ενώ οι εταιρείες κοινής ωφελείας σημείωσαν άνοδο 1,1%. 

 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News