Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 15:11
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγαίνει αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγαίνει αντίδραση με οδηγό τις τράπεζες

Ανοδικά πάνω από τις 1.440 μονάδες κινείται η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αυξημένο μάλιστα τζίρο την ώρα που στις ευρωαγορές καταγράφονται μεικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς της ΔΕΗ, αλλά και της Τραπέζης Κύπρου, οι μετοχές της οποίας επανέρχονται σήμερα στην αγορά του Χ.Α. Η τιμή εκκίνησης ήταν τα 4,78 ευρώ και διαπραγματεύονται στα 4,96 ευρώ με κέρδη 3,77%. Συνολικά τέθηκαν για διαπραγμάτευση 443.457.297 μετοχές της Κύπρου, με την κεφαλαιοποίηση της τράπεζας να ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:00, διαμορφώνεται στις 1.441,14 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,12% με την αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 84,19 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 1,39%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,07%. Ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει άλμα 2,17%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής, της Πειραιώς, της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Τιτάν, της Τέρνα Ενεργειακή και της Ελλάκτωρ.

Εν τω μεταξύ, η Eurobank Equities αποδίδει την υπο-αποαπόδοση που παρατηρείται τελευταία στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυρίως στην υπερπροσφορά μετοχών (από την πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και τα placements σε Metlen και Jumbo), με φόντο την απουσία ουσιαστικής διάθεσης για αγορών. 

Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν μεν ότι το επενδυτικό story του ΧΑ είναι άθικτο, προβλέπουν όμως ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σταθεροποιητικά έως τα τέλη του έτους, πριν να μπει φρέσκο ξένο χρήμα στην αγορά, εν όψει και των προσδοκιών ότι ο MSCI θα βάλει το χρηματιστήριο σε watchlist για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.

Τα αντανακλαστικά της αγοράς µοιάζουν αδρανοποιηµένα και εκτονώνονται σε επιµέρους εξάρσεις δύο-τριών συνεδριάσεων, αποτυπώνοντας µια παρατεταµένη στάση αναµονής ενόψει των διαθέσεων µετοχικών πακέτων σηµαντικού συναλλακτικού µεγέθους, όπως προσθέτει. Με τα αποτελέσµατα εξαµήνου εταιρειών υψηλού ειδικού βάρους να αποτελούν παρελθόν και τις ηµεροµηνίες-σταθµούς (Moody’s και Fed) να µην έχουν αλλάξει σηµαντικά την εικόνα της αγοράς, το Χ.Α. µπαίνει πλέον στους ρυθµούς της δηµόσιας προσφοράς της Εθνικής, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Equities: Γιατί υπο-αποδίδει το ΧΑ, άθικτο το story

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές – Βουτιά για την Commerzbank

Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση του 10% από το 18,39% που ελέγχει το ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News