Business & Finance Δευτέρα 23/09/2024, 11:37
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα σε Τράπεζα Κύπρου και ΕΤΕ

ΧΑ: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα σε Τράπεζα Κύπρου και ΕΤΕ

Τη συνήθη εικόνα των χαμηλών πτήσεων παρουσιάζει η αγορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών και στη σημερινή συνεδρίαση, εν μέσω μικρών μεταβολών και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί το placement της Εθνικής Τράπεζας εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, αλλά και η έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τρ. Κύπρου που ξεκίνησε με κέρδη άνω του 4%.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 κερδίζει μόλις 0,17% στις 1.427,57 μονάδες με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 28 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE της υψηλής κεφαλαιοποίησης κερδίζει 0,18% στις 3.461,99 μονάδες και ο αντίστοιχος της μεσαίας, FTSEM, υποχωρεί κατά 0,55% στις 2.325,9 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει 0,34% χάρη στην άνοδο της Εθνικής (1,23%) και της Πειραιώς (0,79%), ενω πτωτικά κινούνται  Alpha και Eurobank. 
Από σήμερα τίθενται σε διαπραγμάτευση 443.457.297 μετοχές της Τράπεζας Κύπρου που είναι εισηγμένες προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. Ο Κωδικός OASIS είναι “BOCHGR”, η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης ορίζεται στα €4,78.

Ανοδικά κινούνται Coca Cola, Εθνική, Σαράντης, Βιοχάλκο, ΔΑΑ, ΕΛΧΑ, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Autohellas, ενώ πτώση καταγράφουν οι ΕΥΔΑΠ, Aegean, Jumbo, Cenergy και Τιτάν.

Εν τω μεταξύ, η Eurobank Equities αποδίδει την υπο-αποαπόδοση που παρατηρείται τελευταία στο χρηματιστήριο της Αθήνας κυρίως στην υπερπροσφορά μετοχών (από την πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς και τα placements σε Metlen και Jumbo), με φόντο την απουσία ουσιαστικής διάθεσης για αγορών. 
Οι αναλυτές της χρηματιστηριακής εκτιμούν μεν ότι το επενδυτικό story του ΧΑ είναι άθικτο, προβλέπουν όμως ότι ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί σταθεροποιητικά έως τα τέλη του έτους, πριν να μπει φρέσκο ξένο χρήμα στην αγορά, εν όψει και των προσδοκιών ότι ο MSCI θα βάλει το χρηματιστήριο σε watchlist για αναβάθμιση στις αναπτυγμένες αγορές.

Τα αντανακλαστικά της αγοράς µοιάζουν αδρανοποιηµένα και εκτονώνονται σε επιµέρους εξάρσεις δύο-τριών συνεδριάσεων, αποτυπώνοντας µια παρατεταµένη στάση αναµονής ενόψει των διαθέσεων µετοχικών πακέτων σηµαντικού συναλλακτικού µεγέθους, όπως προσθέτει. Με τα αποτελέσµατα εξαµήνου εταιρειών υψηλού ειδικού βάρους να αποτελούν παρελθόν και τις ηµεροµηνίες-σταθµούς (Moody’s και Fed) να µην έχουν αλλάξει σηµαντικά την εικόνα της αγοράς, το Χ.Α. µπαίνει πλέον στους ρυθµούς της δηµόσιας προσφοράς της Εθνικής, τονίζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Securities στην «Καθημερινή».

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Eurobank Equities: Γιατί υπο-αποδίδει το ΧΑ, άθικτο το story

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Μικρές μεταβολές – Βουτιά για την Commerzbank

Εθνική Τράπεζα: Προς διάθεση του 10% από το 18,39% που ελέγχει το ΤΧΣ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News