Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 23:24
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Οριακές μεταβολές σε μια υποτονική συνεδρίαση, αλλά με νέο ρεκόρ για τον Dow

Wall Street: Οριακές μεταβολές σε μια υποτονική συνεδρίαση, αλλά με νέο ρεκόρ για τον Dow

Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν σχεδόν αμετάβλητες την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές σταμάτησαν να αγοράζουν μετά από ένα ισχυρό ράλι στην προηγούμενη συνεδρίαση που ενισχύθηκε από τη μεγάλη μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve, ενώ τα κέρδη της Nike συνέβαλαν στο να εκτιναχθεί ο Dow σε ρεκόρ.

Αφού σημείωσαν τα μεγαλύτερα ημερήσια ποσοστιαία κέρδη τους από τα μέσα Αυγούστου, οι βασικοί μέσοι όροι ήταν υποτονικοί στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά κατάφεραν να εξασφαλίσουν εβδομαδιαία κέρδη τουλάχιστον 1%.

Οι μετοχές είχαν μειώσει για λίγο τις απώλειες μετά τα σχόλια του διοικητή της Fed, Christopher Waller που αύξησαν τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, έχοντας μόλις μειώσει κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη.

Η συνάδελφός του, Michelle Bowman, ωστόσο, υποστήριξε ότι μια μικρότερη μείωση της Fed αυτή την εβδομάδα θα ήταν προτιμότερη.

«Η αγορά εξακολουθεί να προσπαθεί να αναπροσαρμόσει τη θέση της, διότι, πράγματι, υπήρχαν ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά που μπορεί να περίμεναν 50 μονάδες βάσης, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν το περίμεναν», δήλωσε ο Sid Vaidya, επικεφαλής στρατηγικός σύμβουλος επενδύσεων κεφαλαίων στις ΗΠΑ στην TD Wealth στη Νέα Υόρκη.

«Πρέπει να είστε λίγο πιο επιλεκτικοί και μετρημένοι ακριβώς επειδή αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί λίγο και οι αποτιμήσεις, ειδικά στην ανάπτυξη της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, είναι λίγο τεντωμένες, οπότε πρέπει να είστε λίγο επιλεκτικοί».

Ο S&P 500 έχασε 11,09 μονάδες ή 0,19% και έκλεισε στις 5.702,55 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έχασε 65,66 μονάδες ή 0,36% στις 17.948,32 μονάδες. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones σημείωσε άνοδο 38,17 μονάδων ή 0,091%, στις 42.063,36 μονάδες.

Οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξει μια μείωση τουλάχιστον 25 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο, ενώ οι προσδοκίες για μια μείωση 50 μονάδων βάσης λαμβάνουν πιθανότητα 48,9%, σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch Tool της CME.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημείωσαν άνοδο ως ο κλάδος με τις καλύτερες επιδόσεις από τους 11 κύριους κλάδους του S&P, με αιχμή του δόρατος τις μετοχές της Constellation Energy, μετά την υπογραφή συμφωνίας για κέντρο δεδομένων με τη Microsoft, προκειμένου να βοηθήσει στην αναβίωση μιας μονάδας του πυρηνικού εργοστασίου Three Mile Island στην Πενσυλβάνια.

Τον Dow στήριξε επίσης η Intel, η μετοχή της οποίας κέρδισε έδαφος αργά μετά την αναφορά της Wall Street Journal ότι η Qualcomm είχε κάνει προσέγγιση εξαγοράς στην εταιρεία κατασκευής τσιπ. Οι μετοχές της Intel εκτινάχθηκαν έως και τα 22,81 δολάρια στις συναλλαγές της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, ανακάμπτοντας από πτώση νωρίτερα μέσα στην ημέρα. Είχαν υποχωρήσει 58% φέτος μέχρι την Πέμπτη.

Η Fed ξεκίνησε τον κύκλο νομισματικής χαλάρωσης την Τετάρτη και προέβλεψε μια περίοδο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλής ανεργίας και πληθωρισμού.

Τα δικαιώματα προαίρεσης και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με χρηματιστηριακούς δείκτες και μεμονωμένες μετοχές επρόκειτο να λήξουν ταυτόχρονα την Παρασκευή σε ένα γεγονός γνωστό ως «triple witching».

Η FedEx σημείωσε βουτιά μετά τη μείωση των προβλέψεων για τα έσοδά της για το σύνολο του έτους, στέλνοντας τον δείκτη Dow Jones Transport προς τα κάτω.

Η Nike ανέβηκε αφού ανακοίνωσε ότι το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος Elliott Hill θα επανέλθει στην εταιρεία για να διαδεχθεί τον John Donahoe στη θέση του CEO.

Ιστορικά, οι μετοχές έχουν καλή απόδοση σε περιβάλλον μείωσης των επιτοκίων. Ωστόσο, οι προοπτικές φαίνονται δυσοίωνες με τις αποτιμήσεις του S&P 500 να είναι υψηλά πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News