Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 19:13
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων – Στροφή επενδυτών στο ρίσκο

Ομόλογα: Άνοδος αποδόσεων – Στροφή επενδυτών στο ρίσκο

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Ιούνιο παρουσίασε το τελευταίο πενθήμερο η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, από τη στιγμή που η μείωση σούπερ τζάμπο των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ αναζωπύρωσε την όρεξη των επενδυτών για ριψοκίνδυνο ενεργητικό εν αναμονή της ανακοίνωσης κρίσιμων οικονομικών στατιστικών στοιχείων την επόμενη εβδομάδα. 

Οι επενδυτές περιμένουν ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα υποχωρήσουν περαιτέρω καθώς η κεντρική τράπεζα φαίνεται να έχει κερδίσει τη μάχη κατά του πληθωρισμού. Οι επενδυτές είναι επίσης επιφυλακτικοί ως προς την ταχύτητα του κύκλου χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε στη συνεδρίαση τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,25%. Αντίστοιχα, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,20% με άνοδο 3,5 μονάδων βάσης, ενώ σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε άνοδο επτά μονάδων βάσης.  

«Αμφιβάλουμε ότι η Fed θα κάνει την ΕΚΤ να επιταχύνει τις μειώσεις των επιτοκίων», ανέφερε ο Ρούμπερν Σέγκουρα-Καγιουέλα της BofA. 

Τα γαλλικά κρατικά ομόλογα είδαν επίσης την απόδοσή τους να ενισχύεται 3,5 μονάδες βάσης στο 2,97% αφού ενισχύθηκαν 13 μονάδες βάσης την εβδομάδα. Το spread μεταξύ γαλλικών και γερμανικών άγγιξε το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Αυγούστου, στις 75,20 μονάδες, αφού είχε ξεπεράσει τις 80 μονάδες βάσης στη διάρκεια των γαλλικών βουλευτικών εκλογών. 

Η Γαλλία φαίνεται να βρίσκεται στα πρόθυρα σχηματισμού νέας κυβέρνησης η οποία αναμένεται να απομακρύνει το τοξικό πολιτικό κλίμα και να αναλάβει να βάλει τα δημοσιονομικά σε τάξη με μείωση των δαπανών και ενδεχομένως με φορολογικές αυξήσεις. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,57% με αύξηση 1,5 μονάδας βάσης, ενώ ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης σε εβδομαδιαία βάση. Το spread έναντι των γερμανικών περιορίστηκε στις 134 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 3,20% με το spread στις 103 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία κινήθηκε στο 2,47%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 85 εκατ. ευρώ. 

 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News