Business & Finance Παρασκευή 20/09/2024, 11:43
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κινήσεις σε στενό εύρος για μια ακόμη συνεδρίαση

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κινήσεις σε στενό εύρος για μια ακόμη συνεδρίαση

Ηπια πτώση καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών εν μέσω πτωτικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών, οι οποίες διορθώνουν μετά τη χθεσινή ισχυρή ανοδική κίνηση.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 11:40 διαμορφώνεται στις 1.427,80 μονάδες σημειώνοντας οριακή πτώση 0,04%. Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 14,99 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει οριακή πτώση σε ποσοστό 0,22%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,15%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,28% με την Eurobank στο -0,5%, την Alpha στο -0,44%, την Πειραιώς να χάνει 0,26%, ενώ μικρά κέρδη σημειώνει η ΕΤΕ (0,3%).

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ, της Coca Cola HBC. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΟΠΑΠ, της Elvalhalcor και της Viohalco.

Σημειωτέον ότι κλείνουν οι σειρές παραγώγων επί µετοχών και δεικτών για τον µήνα Σεπτέµβριο, ενώ θα πραγµατοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών Ftse-russel, µε κυριότερες αλλαγές αυτές της προσθήκης της Cenergy (µεγάλη κεφαλαιοποίηση από µεσαία), της Βιοχάλκο η οποία υποβαθµίστηκε από τον Large Cap στον Μid Cap, ενώ αναβαθµίζονται στον Mid Cap η Ιντραλοτ και στον Micro Cap η Interlife. Στον αντίποδα, Austrian Card, ABAΞ, Dimand, Ελαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.

Αφού ολοκληρώθηκε και το αφήγηµα της µείωσης επιτοκίων κατά 50 µ.β. από τη Fed, το Χρηµατιστήριο Αθηνών, «εγκλωβισµένο» εδώ και πάνω από 25 συνεδριάσεις σε στενότατο εύρος µεταξύ 1.400 και 1.450 µονάδων, καλείται να αποδείξει ότι µπορεί να βρει και να αξιοποιήσει τους καταλύτες εκείνους που θα το οδηγήσουν προς το πολυετές υψηλό του Μαΐου και όχι κάτω από τη διαγραµµατική στήριξη των 1.400, η οποία αποτελεί το κοντινότερο «οχυρό» πριν από την περαιτέρω επιδείνωση της επενδυτικής ψυχολογίας στη λεωφόρο Αθηνών, σχολιάζει στην «Καθημερινή» ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιηµένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου.

To Χ.Α. δεν κατάφερε το τελευταίο διάστηµα να εκµεταλλευτεί το υποστηρικτικό διεθνές χρηµατιστηριακό περιβάλλον και να καταστεί περισσότερο ενδιαφέρον στα µάτια εγχώριων και ξένων επενδυτών, ενώ η προ ηµερών δηµοσιοποίηση της αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s, ο οποίος ανέβαλε εκ νέου την επενδυτική αναβάθµιση του αξιόχρεου του ελληνικού ∆ηµοσίου, αφαίρεσε άλλον έναν καταλύτη ενεργότερης συµµετοχής των θεσµικών στα καθ’ ηµάς χρηµατιστηριακά δρώµενα, όπως προσθέτει.

Ο τραπεζικός δείκτης απέχει περίπου 10% από τα προ διµήνου υψηλά του, παρά τις ελκυστικές µερισµατικές διανοµές, τη µείωση του business risk κ.λπ. Πλέον ο κλάδος καλείται να πάει στο «επόµενο επίπεδο» εν µέσω έναρξης κύκλου επιτοκιακών µειώσεων από την ΕΚΤ, µε ό,τι αυτές συνεπάγονται για την ανατιµολόγηση των δανείων κυµαινόµενου επιτοκίου, το κόστος των καταθέσεων και συνεπώς την κερδοφορία των πιστωτικών ιδρυµάτων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Διορθωτική κίνηση – Βουτιά της Mercedes

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News