Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Tα μηνύματα της Fed σταθεροποίησαν τις αποδόσεις

Ομόλογα: Tα μηνύματα της Fed σταθεροποίησαν τις αποδόσεις

Σταθερές παρέμειναν στη σημερινή συνεδρίαση οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μία ημέρα αφότου η Φέντεραλ Ριζέρβ αποφάσισε να μειώσει τα επιτόκιά της κατά 50 μονάδες βάσης, παρότι σηματοδότησε ότι οι κινήσεις αυτές δεν θα αποτελέσουν την τάση στον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της. 

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ μείωσε το βασικό επιτόκιό της κατά 50 μονάδες βάσης στο 4,75% έως 5%, τη στιγμή που το πιθανότερο σενάριο ήταν μία μείωση των 25 μονάδων βάσης. Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουλ προειδοποίησε ότι δεν θα είναι αυτός ο ρυθμός των υπόλοιπων επιτοκιακών μειώσεων. 

«Ο Πάουελ ήταν αρκετά καλός στο να επιτύχει ισορροπίες, ήταν ένα ισορροπημένο μήνυμα, το οποίο αντανακλά η αντίδραση της αγοράς», όπως ανέφερε ο Jussi Hiljanen, στρατηγικός αναλυτής της SEB.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς παρέμεινε στο 2,19%, σε υψηλό μιάμιση εβδομάδας. Στη διετία, η απόδοση περιορίστηκε ωστόσο πέντε μονάδες βάσης, στο 2,22%. 

Από την ευρωπεριφέρεια, το κόστος δανεισμού στην ιταλική 10ετία υποχώρησε μόλις μία μονάδα βάσης, στο 3,56%, με το spread έναντι των γερμναικών να διαμορφώνεται στις 136 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,19% με το spread στις 103 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία στο 2,45%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα υψηλός στα 362 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά στην ΕΚΤ, το βασικό ερώτημα είναι εάν η μεγάλη μείωση των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα φέρει κάποια αλλαγή στην ρητορική των αξιωματούχων της ΕΚΤ και εάν τους κάνει να αποκλίνουν από την εξάρτηση από τα στοιχεία, θέση που έχουν υιοθετήσει εδώ και αρκετούς μήνες, σύμφωνα με αναλυτές. 

Ο Ιταλός κεντρικός τραπεζίτης, Φάμπιο Πανέτα, είπε ότι οι μειώσεις των επιτοκίων στην Ευρωζώνη θα μπορούσαν να επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες. 

«Αναμφισβήτητα αυξάνει την πιθανότητα μείωσης τον Οκτώβριο. Οι προοπτικές στην Ευρώπη είναι άλλωστε πολύ εξασθενημένες», ανέφερε ο Ντάριο Μέσι, επικεφαλής του τμήματος έρευνας της Julius Baer. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News