Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 17:49
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χλιαρή αντίδραση στο διεθνές πάρτι

Χρηματιστήριο Αθηνών: Χλιαρή αντίδραση στο διεθνές πάρτι

Περιορισμένα ήταν τα κέρδη για το Χρηματιστήριο Αθηνών παρά τον διεθνή ενθουσιασμό που επικρατεί στις αγορές εξαιτίας της μεγάλης μείωσης επιτοκίων της Fed.

Η αδυναμία δυναμικής αντίδρασης επιβεβαιώνει τους προβληματισμούς για την εγχώρια αγορά, η οποία συνεχίζει να µην τιµολογεί τα όποια καλά νέα προκύπτουν από το µέτωπο της εγχώριας εταιρικής κερδοφορίας ή των δηµοσιονοµικών αποτελεσµάτων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.428,39 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,63%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 125,69 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 26.123.296 μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,71%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,76%.

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,57% στις 1.226,12 μονάδες. Απώλειες κατέγραψε η ΕΤΕ (-0,49%),  ενώ οι άλλες τράπεζες κατέγραψαν κέρδη με την Alpha Bank στο +1,50%, την Πειραιώς στο +0,71%, την  Eurobank στο +1,12% και την Optima να κινείται αμετάβλητη. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development (+3,31%), της ΔΕΗ (+3,11%), της Μυτιληναίος (+1,87%) και του ΟΤΕ (+1,65%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Autohelass (-0,71%), Coca Cola HBC (-0,60%), του ΟΠΑΠ (-0,50%) και της Εθνικής (-0,49%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Πειραιώς διακινώντας 6.897.063 και 4.082.804 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Εθνική με 28,28 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς με 15,55 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινήθηκαν 60 μετοχές, 26 πτωτικά και 31 παρέμειναν σταθερές.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές και η Wall Street καλπάζουν με τον Stoox 600 να κερδίζει 1,15% και τον γερμανικό DAX στο +1,39%, ενώ ο Dow Jones κερδίζει πάνω από 500 μονάδες. 

Τα νεότερα στοιχεία για την αγορά εργασίας καθησύχασαν τους επενδυτές ότι η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης ήταν στο πλαίσιο του σχεδίου για ήπια προσγείωση της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Συγκεκριμένα, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν κατά 12.000 σε 219.000, που ήταν πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις.

Η Fed μείωσε την Τετάρτη το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας σε ένα εύρος 4,75% έως 5% από 5,25% έως 5,5%, γεγονός που αποτέλεσε έκπληξη για ορισμένους επενδυτές. Πρόκειται για την πρώτη μείωση επιτοκίων που πραγματοποιεί η Fed εδώ και τέσσερα χρόνια.

«Αυτά ήταν τα καλύτερα νέα που έχω ακούσει από τη Fed εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Jeremy Siegel, ομότιμος καθηγητής στη Σχολή Επιχειρήσεων Wharton του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια στο CNBC σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. «Αυτά είναι φανταστικά νέα για την αγορά και σπουδαία νέα για την οικονομία», πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το ΧΑ, την Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων επί µετοχών και δεικτών για τον µήνα Σεπτέµβριο. Την ίδια ηµέρα θα πραγµατοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών Ftse-russel, µε κυριότερες αλλαγές αυτές της προσθήκης της Cenergy (µεγάλη κεφαλαιοποίηση από µεσαία), της Βιοχάλκο η οποία υποβαθµίστηκε από τον Large Cap στον Μid Cap, ενώ αναβαθµίζονται στον Mid Cap η Ιντραλοτ και στον Micro Cap η Interlife. Στον αντίποδα, Austrian Card, ABAΞ, Dimand, Ελαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.

Τεχνικά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» σύµφωνα µε την Beta Securities, για να επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσµα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 µονάδων, ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.450 µονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές µετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Ράλι ανόδου στον απόηχο της Fed

Fitch Solutions: Υψηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία – Ασπίδα προστασίας ο τουρισμός

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News