Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 11:39
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης κόντρα στις ευρωαγορές

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυναμία αντίδρασης κόντρα στις ευρωαγορές

Η αδύναμη εικόνα συνεχίζεται και σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παρά το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές στον απόηχο της χθεσινής μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μ.β. κι ενώ οι επενδυτές αναμένουν και τις σημερινές αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας.

O Γενικός Δείκτης στις 11:35 διαμορφώνεται στις 1.420,05 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,04% με την αξία των συναλλαγών πάνω από τα 16 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,02%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 0,32%. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται μόλις 0,06% με την ΕΤΕ και την Alpha να κινούνται πτωτικά, ενώ ανοδικά κινούνται Πειραιώς και Eurobank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Σαράντης, της ΔΕΗ και της Viohalco. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Jumbo, της Aegean και της Autohellas.

Την ίδια ώρα, ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις ευρωαγορές στον απόηχο της πρώτης μετά από 4 χρόνια μείωσης επιτοκίων από τη Fed, η οποία ήταν στο ανώτερο επίπεδο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Στην εγχώρια αγορά, το ενδιαφέρον στρέφεται στα νεότερα οικονοµικά αποτελέσματα εξαµήνου µε τη σκυτάλη να παίρνουν σήµερα Πέµπτη οι Lavipharm, Τράπεζα Αττικής και Βιοχάλκο, ενώ στο τέλος της εβδοµάδας ανακοινώνουν Premia Properties και Logismos. Επίσης, την Παρασκευή κλείνουν οι σειρές παραγώγων επί µετοχών και δεικτών για τον µήνα Σεπτέµβριο. Την ίδια ηµέρα θα πραγµατοποιηθούν οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών Ftse-russel, µε κυριότερες αλλαγές αυτές της προσθήκης της Cenergy (µεγάλη κεφαλαιοποίηση από µεσαία), της Βιοχάλκο η οποία υποβαθµίστηκε από τον Large Cap στον Μid Cap, ενώ αναβαθµίζονται στον Mid Cap η Ιντραλοτ και στον Micro Cap η Interlife. Στον αντίποδα, Austrian Card, ABAΞ, Dimand, Ελαστρον, Lavipharm, Premia, Πλαστικά Θράκης διαγράφονται από τους δείκτες FTSE Total Cap Index.

Τεχνικά, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε καθοδικό πλέον κανάλι µετά την απώλεια των 1.425 µονάδων, σύµφωνα µε την Beta Securities, µε τη διαγραµµατική εικόνα να γέρνει σηµαντικά υπέρ των απαισιόδοξων. Για να επιστρέψει ο Γενικός ∆είκτης σε ανοδική τάση βραχυπρόθεσµα απαιτείται υπέρβαση των 1.436 µονάδων, ωστόσο η «σκληρή» ζώνη αντίστασης βρίσκεται στις 1.450 µονάδες, επίπεδο το οποίο ανεπιτυχώς η αγορά προσπάθησε να υπερβεί τρεις φορές µετά τις 5 Αυγούστου χωρίς επιτυχία.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Ανοδος μετά την Fed και πριν την BoE

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News