Business & Finance Πέμπτη 19/09/2024, 10:55
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρωαγορές: Ανοδος μετά την Fed και πριν την BoE

Ευρωαγορές: Ανοδος μετά την Fed και πριν την BoE

Aνοδος καταγράφεται στις ευρωαγορές στον απόηχο της πρώτης μετά από 4 χρόνια μείωσης επιτοκίων από τη Fed, η οποία ήταν στο ανώτερο επίπεδο των εκτιμήσεων της αγοράς.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,79% με όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια και σχεδόν όλους τους κλάδους στο πράσινο. Οι μετοχές των ορυχείων ενισχύονται κατά 2%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες ήταν η μοναδική εξαίρεση, με πτώση 0,36%.

Ο γερμανικός DAX σημειώνει άνοδο 0,58%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται σε ποσοστό 1,07%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,65%. Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB και ο ισπανικός IBEX 35 κερδίζουν 0,5%. 

Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν αρχικά άλμα μετά την ανακοίνωση της Fed για μια jumbo μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά έκλεισαν τελικά χαμηλότερα εν μέσω ανησυχιών για πιθανή οικονομική ύφεση. 

Πίσω στην Ευρώπη, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται τώρα στην Τράπεζα της Αγγλίας, με την κεντρική τράπεζα να αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο 5%. Η jumbo μείωση των επιτοκίων της Fed είναι απίθανο να επηρεάσει την Τράπεζα της Αγγλίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, καθώς η κεντρική τράπεζα επικύρωσε την απόφασή της το μεσημέρι της Τετάρτης, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση των ΗΠΑ.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο κοιτάζει σε μεγάλο βαθμό τη δική του οικονομία. Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ προχώρησαν τώρα σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, με περισσότερες μειώσεις να έρχονται, δεν νομίζω ότι θα επηρεάσει πραγματικά την άποψη της Τράπεζας της Αγγλίας», δήλωσε η Tiina Lee, διευθύνουσα σύμβουλος της Citi UK, στην εκπομπή “Squawk Box Europe” του CNBC την Πέμπτη.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός στον τομέα των υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει επίμονα υψηλότερος, όπως έδειξαν νέα στοιχεία την Τετάρτη, γεγονός που κάνει πιο επιφυλακτικούς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. Επίσης, την Πέμπτη, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας θα εκδώσει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια, ενώ την Παρασκευή το ενδιαφέρον στρέφεται στην Τράπεζα της Ιαπωνίας. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Οι traders «πώλησαν στην είδηση», μετά την επιθετική μείωση της Fed

Fed: Ανοίγει ο κύκλος χαλάρωσης – Έκανε το μεγάλο βήμα με μείωση 50 μβ

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News