Business & Finance Τετάρτη 18/09/2024, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Χρυσός: Σε επίπεδα ρεκόρ μετά την πρώτη από το 2020 μείωση επιτοκίου από τη Fed

Χρυσός: Σε επίπεδα ρεκόρ μετά την πρώτη από το 2020 μείωση επιτοκίου από τη Fed

Ο χρυσός προχώρησε σε ιστορικό υψηλό μετά τη μείωση του βασικού επιτοκίου της Federal Reserve κατά μισή ποσοστιαία μονάδα την Τετάρτη, σε μια επιθετική έναρξη μιας αλλαγής πολιτικής για την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την υπεράσπιση της οικονομίας.

Η Fed αναμενόταν ευρέως να μειώσει τα επιτόκια, αφού τα διατήρησε σε υψηλά επίπεδα δύο δεκαετιών για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά οι επενδυτές και οι αναλυτές προβλέψεων διχάστηκαν ως προς το πόσο δυναμική θα ήταν η πρώτη μείωση.

Ο χρυσός, ο οποίος τείνει να επωφελείται από τα χαμηλότερα επιτόκια, αυξήθηκε έως και 0,8% σε νέο ιστορικό υψηλό των 2.590,13 δολαρίων στη Νέα Υόρκη.

 

Χρυσός: Σε επίπεδα ρεκόρ μετά την πρώτη από το 2020 μείωση επιτοκίου από τη Fed-1

 

Οι τιμές του χρυσού έχουν σημειώσει θεαματική έκρηξη φέτος, ανεβαίνοντας πάνω από 25% σε διαδοχικά ρεκόρ. Ενώ το ράλι στις αρχές του 2024 στηρίχθηκε από τη ζήτηση στις αναδυόμενες αγορές -ιδιαίτερα από τις κεντρικές τράπεζες και τους Ασιάτες καταναλωτές και επενδυτές- το επίκεντρο τους τελευταίους μήνες έχει μετατοπιστεί πλήρως στη Fed και στις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας. Οι μη αποδόσεις των ράβδων συνήθως επωφελούνται σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων και οι ανησυχίες για ύφεση τείνουν να ωθούν τους επενδυτές να αναζητούν ασφάλεια στον χρυσό. 

Οι traders σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές είχαν περάσει μήνες συζητώντας το μέγεθος της πρώτης μείωσης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, αναλύοντας τα οικονομικά στοιχεία και τις παρατηρήσεις των φορέων χάραξης πολιτικής. Ο χρυσός spot σημείωσε επανειλημμένα ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές στάθμισαν τις προοπτικές ότι η Fed θα εφαρμόσει μείωση επιτοκίων μεγαλύτερη από ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας. 

Ο χρυσός, τα κρατικά ομόλογα και ο δείκτης S&P 500 συνήθως αυξάνονται όταν η Fed αρχίζει να μειώνει τα επιτόκια, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg News για τους τελευταίους έξι κύκλους χαλάρωσης που ξεκινούν από το 1989.

Η μείωση των επιτοκίων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη επισφραγίζει μια περίοδο ρευστότητας στην αγορά χρυσού, καθώς ορισμένοι αναλυτές έχουν επισημάνει την επιστροφή σε πιο παραδοσιακά μοτίβα συναλλαγών, και ειδικότερα στη μακροχρόνια τάση του χρυσού να αυξάνεται και να μειώνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση από τις πραγματικές αποδόσεις. Αυτή η σχέση είχε καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια, καθώς ο χρυσός παρέμενε ιστορικά αυξημένος ακόμη και όταν τα επιτόκια εκτινάσσονταν – με τις τιμές να υποστηρίζονται αντ’ αυτού από τις τεράστιες αγορές των κεντρικών τραπεζών, καθώς και από την αυξανόμενη ζήτηση από τους επενδυτές και τους καταναλωτές στην Ασία.

Τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν ενδείξεις ότι οι δυτικοί επενδυτές επέστρεψαν στην αγορά χρυσού, καθώς αυξήθηκαν τα στοιχήματα ότι η Fed επρόκειτο να κάνει στροφή. Οι συμμετοχές σε χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό έχουν αυξηθεί τις δέκα από τις τελευταίες 12 εβδομάδες, ενώ οι μακροπρόθεσμες θέσεις σε χρυσό στα προθεσμιακά συμβόλαια χρυσού Comex κυμαίνονται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. 

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πάουελ: Δεν δείχνουμε βιασύνη, η οικονομία παραμένει ισχυρή

Fed: Ανοίγει ο κύκλος χαλάρωσης – Έκανε το μεγάλο βήμα με μείωση 50 μβ

Fed: Θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων με ένα big bang;

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News