Business & Finance Τετάρτη 18/09/2024, 11:28
ΑΓΟΡΕΣ

Στάση αναμονής για τη Fed και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Στάση αναμονής για τη Fed και στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα κινούνται οι τιμές των μετοχών στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις, εν αναμονή της σημερινής απόφασης της Fed για τα επιτόκια.

Η Fed είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανακοινώσει σήμερα μείωση των επιτοκίων, η οποία θα είναι η πρώτη από τότε που άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Μάρτιο του 2022. Οι traders είναι ωστόσο διχασμένοι σχετικά με το ύψος της μείωσης. Οι πιθανότητες μείωσης κατά 50 μονάδες βάσης αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες και κυμαίνονται στο 65% σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group.

Σε αυτό το κλίμα, ο Γενικός Δείκτης στις 11:25 διαμορφώνεται στις 1.426,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,26% με την αξία των συναλλαγών κοντά στα 9 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,19%.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,12% με την ΕΤΕ, την Alpha και την Πειραιώς να καταγράφουν ήπιες απώλειες, ενώ με μικρή άνοδο κινείται η Eurobank.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Motor Oil, της Coca Cola HBC και της Μυτιληναίος. Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της ΔΕΗ, της Viohalco και της Ελλάκτωρ. 

Το ελληνικό Χρηµατιστήριο, που καθοδηγείται από ξένα κεφάλαια, κινήθηκε πρόσφατα απειλητικά προς τις 1.400 µονάδες, αλλά µε περίτεχνο rotation στους δεικτοβαρείς τίτλους πέτυχε να αναρριχηθεί πάλι πάνω από τις 1.400 µονάδες, µε τις συναλλαγές να συνεχίζουν να παραµένουν σε επίπεδα που αποκλείουν πιο φιλόδοξα εγχειρήµατα, όπως την προσέγγιση των 1.450 µονάδων, σηµειώνει ο Δηµήτρης Τζάνας, σύµβουλος Διοίκησης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο σημερινό φύλλο της «Καθημερινής».

Εν τω µεταξύ, όπως επισηµαίνει ο αναλυτής, τα δεδοµένα του µακροοικονοµικού περιβάλλοντος και οι προσδοκίες για τη συνέχεια παραµένουν ισχυρά, µε το ελληνικό ΑΕΠ να αναµένεται να διαµορφωθεί υψηλότερα από το 2,3% του β΄ τριµήνου στα επόµενα τρίµηνα του 2024 και να φτάσει ενδεχοµένως το 2,5% στο τέλος του έτους αν επιταχυνθεί η διαδικασία συµβασιοποίησης επενδυτικών σχεδίων που χρηµατοδοτούνται από πόρους του Ταµείου Ανάκαµψης, ενώ παράλληλα οι εξαµηνιαίες επιδόσεις των καθαρών κερδών των εισηγµένων καταγράφουν αύξηση κατά 15% για το α΄ εξάµηνο.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωαγορές: Μικρές μεταβολές με το βλέμμα σε μάκρο και επιτόκια

Wall Street: Ενδοσυνεδριακά ρεκόρ για S&P 500 και Dow εν όψει Fed

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News