Business & Finance Τρίτη 17/09/2024, 20:00
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Νευρικότητα και άνοδος αποδόσεις εν όψει της Fed

Ομόλογα: Νευρικότητα και άνοδος αποδόσεις εν όψει της Fed

Μικρή άνοδο σημείωσαν σήμερα οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, μία ημέρα πριν από τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ, όπου αναμένεται να κάνει το πρώτο βήμα και να μειώσει τα επιτόκια μετά από τέσσερα έτη. Η απόφαση της Fed θα έχει αντίκτυπο και στις μελλοντικές αποφάσεις της ΕΚΤ.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 2,14%, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάση και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στον απόηχο των στοιχείων για τις πωλήσεις λιανικής που έδειξαν απρόσμενη άνοδο τον Αύγουστο, περιορίζοντας τα στοιχήματα των αγορών για μεγάλη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει υποχωρήσει περίπου 20 μονάδες βάσης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς οι αγορές αναμένουν συνέχιση των επιτοκιακών μειώσεων από την ΕΚΤ φέτος, παρότι ο δρόμος παραμένει αβέβαιος. 

Η απόδοση του γερμανικού διετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,22%. 

Οι συναλλασσόμενοι εκτιμούν ότι η ΕΚΤ, η οποία μείωσε τα επιτόκια την προηγούμενη εβδομάδα για δεύτερη φορά μετά τον Ιούνιο, κλίνει προς μία μείωση των 25 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου και όχι στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι συναλλασσόμενοι δίδουν μία πιθανότητα 60% για μείωση των επιτοκίων από την Φέντεραλ Ριζέρβ κατά 50 μονάδες βάσης. 

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι μέχρι τη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ αύριο Τετάρτη, θα υπάρξει κάποια νευρικότητα και διακυμάνσεις στις αγορές κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε δύο μονάδες βάσης, στο 3,50% με το spread να παραμένει και πάλι σταθερό στις 135 μονάδες βάσης. 

Στην ελληνική αγορά, η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,10% και του πενταετούς στο 2,48%, χωρίς αξιοσημείωτη μεταβολή από τα επίπεδα της Δευτέρας. 

 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News